Coronavirus 5185259 1920

Europa weer open voor toeristen: hoe veilig is het om weer op reis te gaan?

dinsdag 14 juli 2020

Als gevolg van de uitbraak van het coronavirus was het Schengengebied maandenlang in lockdown. Net voor de start van het zomerseizoen zijn de meeste grenzen in Europa weer opengesteld. Toch gelden er nog steeds strenge regels, die overigens niet voor ieder land gelijk zijn. Terwijl de meeste reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen de zaken weer op gang proberen te brengen door middel van goedkope en aantrekkelijke aanbiedingen, vragen veel vakantiegangers zich terecht af of het wel verstandig is om nu op reis te gaan of dat dit slechts een strategie is om de economie weer op gang te brengen.

Waar kan ik weer naartoe reizen?

Op 11 juni heeft de Europese Commissie door middel van een officiële mededeling naar buiten gebracht dat de grenscontroles binnen de EU met ingang van 15 juni worden opgeheven. Dit betekent dat een zomervakantie binnen het Schengengebied dit jaar weer mogelijk is.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat het reisadvies voor gebieden buiten Europa nog steeds op ‘oranje’ blijft staan. Dit houdt in dat vakantiereizen buiten Europa worden afgeraden. Naar verwachting zullen deze richtlijnen binnen enkele weken ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld.

De situatie in de Australische staat Victoria laat zien dat voorzichtigheid van belang is. Daar werd opnieuw een lockdown uitgeroepen, in verband met een toename in het aantal besmettingen in de streek. “Reizigers moeten altijd voorbereid zijn op het feit dat de situatie op de bestemming elk moment kan veranderen. In het ergste geval kunnen vakantiegangers vast komen te zitten, wat enorme kosten met zich mee kan brengen. Ook is het dan niet altijd mogelijk om direct naar huis te gaan,” legt Tom van Bokhoven, CEO van Vlucht-Vertraagd.nl uit.

Bij terugkomst uit een niet-EU-land is het mogelijk dat vakantiegangers twee weken lang in quarantaine moeten gaan. Binnen Europa geldt dit momenteel enkel voor Zweden en Roemenië, in verband met de huidige gezondheidssituatie in deze landen. Reizigers naar deze landen worden dringend geadviseerd om bij terugkomst in Nederland 14 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Over het algemeen wordt toeristen aangeraden zich in te lezen over de lokale regelgeving en maatregelen voordat ze binnen Europa op reis gaan. Zo is het mogelijk om naar Denemarken te reizen, mits je kunt aantonen dat je ten minste 6 nachten in het land zult verblijven. Het is nog maar de vraag of deze maatregel is ingevoerd om de Deense bevolking te beschermen of om de noodlijdende economie in het land nieuw leven in te blazen.

Wat zijn de meest populaire vakantiebestemmingen?

In een rapport van het CBS over het reisgedrag van Nederlanders in 2019 wordt genoemd dat zij voor lange vakanties van vier nachten of langer het liefst naar Spanje en Duitsland reizen. Voor een korte vakantie van één tot drie nachten wordt vaak gekozen voor Duitsland en België. In rapport wordt ook benoemd dat bijna 49% van de Nederlanders voor een vakantie naar het buitenland met het vliegtuig reist. 44% kiest voor de auto en de resterende 7% gaat per bus, trein of boot.

Volgens berekeningen van Vlucht-Vertraagd.nl werd begin juli alsnog bijna 73% van alle vluchten in Europa geannuleerd. Daarnaast luidt het advies van virologen nog steeds dat het verstandig is om enkel korte vluchten uit te voeren. Hoe langer de duur van de vlucht, hoe groter het besmettingsrisico, omdat reizigers hun masker dan gedurende lange tijd dienen te dragen, met gevolg dat deze nat wordt en het effect van de filter in het masker vermindert. Bovendien zal het aantal langeafstandsvluchten in de nabije toekomst naar verwachting afnemen. Veel luchtvaartmaatschappijen, waaronder Turkish Airlines, geven nu al de voorkeur aan een verscheidenheid aan bestemmingen, maar vliegen daar met een lage frequentie naartoe. Qatar Airways heeft het aanbod aan bestemmingen juist kleiner gemaakt. “Dit komt vooral omdat het uitvoeren van langeafstandsvluchten gepaard gaat met hogere kosten. Daarnaast zien wij dat de vraag naar vluchten naar verre bestemmingen naar aanleiding van alle reisbeperkingen en waarschuwingen aanzienlijk is gedaald,” aldus van Bokhoven.

Door deze beperkingen kan men er dus van uitgaan dat de Nederlandse bevolking dit jaar hun vakantie vooral in eigen land zal doorbrengen, maar ook in nabijgelegen en populaire vakantiebestemmingen zoals Duitsland, Frankrijk, Spanje en België. Al deze landen zijn met relatief korte vluchten te bereiken, of uiteraard met de auto.

Europa weer open voor toeristen: hoe veilig is het om weer op reis te gaan?

Is het wel veilig om dit jaar op vakantie te gaan?

Het reisadvies per land is onderhevig aan veranderingen en alle actuele informatie is te vinden op de website van de Rijksoverheid. Dat ook de veiligheid in sommige Europa landen nog niet te garanderen is, is bijvoorbeeld te merken in Spanje. Voor sommige regio’s geldt nog steeds een lockdown en moeten dus door toeristen worden gemeden. Dit geldt momenteel voor de regio Segrià in Catalonië en voor La Marina-Lugo in Galicië. Hier is de afgelopen weken duidelijk geworden dat het intrekken van diverse beperkingen heeft geleid tot opnieuw een toename in het aantal besmettingen.

Het is dan ook nog maar de vraag of de goedkope aanbiedingen van reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen bevorderlijk zijn voor de veiligheid binnen Europa. De vraag of er sprake is van belangenverstrengeling doet zich met name voor bij reisaanbieders in de toeristische sector, die buitengewoon hard is getroffen door de coronacrisis. Daarom is het van groot belang dat vakantiegangers zich voorafgaand aan de reis goed informeren over de huidige situatie op de bestemming en zelf beslissen of de reis als verantwoord en veilig kan worden beschouwd.

Reizigers moeten zich ervan bewust zijn dat, mede door de onstabiele situatie in veel Europese landen, vluchten nog steeds op korte termijn kunnen worden geannuleerd. Verder is het belangrijk om te weten dat luchtvaartmaatschappijen die passagiers afschepen met slechts een voucher bij een annulering de regelgeving op basis van Europese Verordening 261/2004 schenden. “Volgens de EU-verordening hebben reizigers recht op een volledige terugbetaling van de ticketkosten,” legt Tom van Bokhoven uit. Mocht de vlucht dus op korte termijn worden geannuleerd, dan zijn reizigers in het ergste geval in ieder geval niet hun geld kwijt en kunnen ze dit gebruiken voor een andere vakantie, eventueel in eigen land.

Over Vlucht-Vertraagd.nl

Sinds 2010 zetten wij ons als een van de eerste diensten in onze soort in voor de rechten van gedupeerde vliegpassagiers in heel Europa. Via onze website Vlucht-Vertraagd.nl, beschikbaar in negen verschillende talen, helpen wij gedupeerde passagiers bij het claimen van de vergoeding waar zij wettelijk recht op hebben in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht. Vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam hebben wij al honderdduizenden passagiers geholpen bij het claimen van compensatie of een terugbetaling van ticketkosten.

=> Lees meer over het claimen van een terugbetaling van je ticket

➜ Claim jouw terugbetaling