Het plan van de Europese Commissie om het toerisme weer op te starten

woensdag 13 mei 2020

De Europese toeristische sector is zwaar getroffen door de reisbeperkingen die als gevolg van de uitbraak van het coronavirus werden opgelegd. De Wereldorganisatie voor Toerisme (UNWTO) heeft geschat dat het aantal internationale aankomsten met 20% tot 20% zal dalen, wat voor de wereldwijde reisindustrie zal leiden tot een inkomstenverlies van 280 tot 420 miljard euro. Alleen al in Europa levert het zomerseizoen met zo'n 360 miljoen aankomsten doorgaans 150 miljard euro op. De Europese Commissie heeft vandaag besproken hoe de COVID-19 maatregelen kunnen worden versoepeld om reizen binnen de EU weer mogelijk te maken. Hierbij werd voornamelijk aandacht besteed aan toerisme en luchtvaart. Een dag eerder bevestigde Eurocommissaris van Transport Adina Vălean dat de Europese Unie heeft benadrukt dat reizigers in geval van een geannuleerde vlucht de keuze moeten krijgen tussen het ontvangen van een voucher of een volledige terugbetaling van de ticketkosten.

Het heropenen van de Europese grenzen

Afgelopen dinsdagavond kondigde Paolo Gentiloni, EU-commissaris van Economie, aan dat het vakantieseizoen in de zomer van 2020 zeker niet is afgeschreven. Wel benadrukte hij dat dit alleen kan doorgaan onder de strengste voorwaarden en veiligheidsmaatregelen. Vrij verkeer en grensoverschrijdend reizen zijn essentieel voor de toerismebranche. Daarom moeten volledige beperkingen worden vervangen door meer gerichte maatregelen in landen die erin slagen een laag aantal besmettingen te behouden. Mocht de algemene opheffing van de beperkingen niet haalbaar zijn, dan stelt de Europese Commissie een gefaseerde en gecoördineerde aanpak voor. Wat de openstelling van grenzen betreft, moeten de lidstaten handelen op basis van epidemiologisch onderzoek, inperkingsmaatregelen en economische en sociale overwegingen.

Rechten van vliegtuigpassagiers tijdens de crisis

Nadat verschillende landen stappen hebben ondernomen om de Europese Verordening inzake de rechten van vliegtuigpassagiers tijdelijk op te schorten, heeft de Europese Commissie nu officieel aangekondigd dat deze Europese wetgeving voor passagiers bindend zal blijven. Ondanks het enorme aantal annuleringen van vluchten, behouden passagiers het recht om te kiezen tussen een voucher of de terugbetaling van het ticket.

Luchtvaartmaatschappijen proberen klanten al maandenlang te dwingen om vouchers te accepteren. Hiermee blijft het geld van de passagiers bij de luchtvaartmaatschappij. "Wij vinden dit uiterst ongunstig voor de consument. Zij nemen de rekening van de luchtvaartmaatschappijen voor zich, ondanks het feit dat het werkloosheidspercentage binnen de EU naar verwachting zal stijgen tot 9%. Dit bewijst nogmaals waarom de rechten van passagiers in de Europese Unie van belang zijn", legt Tom van Bokhoven, CEO van Vlucht-Vertraagd.nl, uit.

Om de vouchers aantrekkelijker te maken voor reizigers, stelt EU-commissaris Adina Vălean voor dat luchtvaartmaatschappijen aanbieden om deze na 12 maanden terug te betalen indien de consument er geen gebruik van maakt. Bovendien moeten deze vouchers door de Europese Unie worden beschermd tegen insolventie. Een dergelijke maatregel zal voorkomen dat veel reizigers hun geld verliezen in het geval van een faillissement van de luchtvaartmaatschappij.

Het plan van de Europese Commissie om het toerisme weer op te starten

Veiligheidsmaatregelen om het coronavirus in te dammen

De maatregelen om verdere besmettingen van het coronavirus tegen te gaan in Europa zijn voornamelijk per land vastgesteld. Elke EU-lidstaat heeft zelf kunnen bepalen welke maatregelen nodig waren om een verdere uitbraak van het virus te beperken. Het openstellen van de grenzen binnen de EU vereist een gemeenschappelijk veiligheidsbeleid binnen de EU. "We moeten waakzaam blijven, fysieke afstand houden en strenge gezondheids voorzorgsmaatregelen treffen in het volledige ecosysteem van de toerisme- en vervoerssector om een verdere uitbraak zoveel mogelijk te voorkomen", aldus Stella Kyriakides, EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid. Vooral aan het begin van de zomer, wanneer verwacht wordt dat mensen meer gaan reizen, zijn strenge en uniforme maatregelen voor hotels, luchthavens, openbaar vervoer, restaurants, etc. van essentieel belang.

Het voortbestaan toerisme in Europa waarborgen

De Europese Commissie wil de Europese toerismesector ondersteunen door de liquiditeit van toeristische bedrijven te waarborgen. Met name kleine en middelgrote ondernemingen zullen worden gesteund via staatssteun en EU-financiering. De commissaris voor de interne markt, Thierry Breton, legde uit dat miljoenen kleine en familiebedrijven failliet gaan tegen gevolge van de coronacrisis. De Europese Commissie heeft tot 8 miljard euro beschikbaar gesteld om 100.000 van deze, door de crisis getroffen, kleine bedrijven financieel te ondersteunen. Daarnaast wil de Europese Unie banen behouden door tot 100 miljard euro aan financiële steun te bieden. Dit programma helpt de lidstaten om de kosten te dekken van nationale arbeidstijdverkorting regelingen en soortgelijke maatregelen die bedrijven in staat stellen om banen te behouden.

De Europese Commissie zal Europa zelf als bestemming promoten in pan-Europese campagnes. Deze acties hebben tot doel de burgers in contact te brengen met lokale toeristische attracties en Europa te promoten als een veilige bestemming, in de hoop dat de Europese toerismesector ondersteund zal worden met een gezonde instroom van lokale bezoekers.

Over Vlucht-Vertraagd.nl

Sinds 2010 zetten wij ons als een van de eerste diensten in onze soort in voor de rechten van gedupeerde vliegpassagiers in heel Europa. Via onze website Vlucht-Vertraagd.nl, beschikbaar in negen verschillende talen, helpen wij gedupeerde passagiers bij het claimen van de vergoeding waar zij wettelijk recht op hebben in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht. Vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam hebben wij al honderdduizenden passagiers geholpen bij het claimen van compensatie.