Europese Commissie wil compensatie bij vertraging versoberen

maandag 24 februari 2020

Momenteel buigt de Europese Commissie zich over Europese Verordening 261/2004, waarin de rechten in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht zijn vastgelegd. Er wordt een voorstel gedaan aan EU-verkeersministers om de minimale vertragingstijd voor het claimen van een financiële compensatie, te verhogen van drie naar vijf tot twaalf uur. Momenteel kunnen gedupeerde passagiers zich bij een vluchtvertraging van drie uur of meer beroepen op een compensatiebedrag tot €600 per persoon.

Mogelijke veranderingen in EU 261/2004

Als het voorstel wordt doorgevoerd, dan betekent dit een verhoging van de minimale vertragingstijd om voor een compensatiebedrag in aanmerking te komen, met het voorstel van een minimale vertraging van vijf uur en maximaal twaalf uur, afhankelijk van de duur van de vlucht.

Ook worden technische mankementen bij het ingaan van een mogelijke nieuwe wetgeving ook als buitengewone omstandigheden gezien. "Dat zou betekenen dat de passagier terug bij af is en feitelijk weer met lege handen komt te staan," aldus Adeline Noorderhaven, voorzitter van de Association of Passenger Rights Advocates (ARPA).

Gunstig voor airline, niet voor reiziger

Volgens Noorderhaven is dit voorstel onder voorzitterschap van Kroatië tot stand gekomen door een sterke lobby van de luchtvaart. "We gaan het Europees parlement en lidstaten benaderen om hier een stokje voor te steken", aldus Noorderhaven.

Ook Han ten Broeke, directeur politieke zaken bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), spreekt van spijtige maatregelen. "Europa heeft ervoor gezorgd dat we überhaupt geld terug kunnen vragen als luchtvaartmaatschappijen er een potje van maken. Nu wordt die tijd weer opgerekt. Dat is gunstig voor de luchtvaartmaatschappijen, maar niet voor de reiziger. Nederlanders reizen graag met het vliegtuig, dus het is jammer dat dit gebeurt".Europese Commissie wil compensatie bij vertraging versoberen

Waarom weigeren airlines compensatie te betalen?

Het antwoord is simpel: het kost ze veel geld. Veel luchtvaartmaatschappijen bedenken allerlei strategieën om onder de wetgeving uit te komen. Ze kunnen het eenvoudigweg weigeren om de compensatie te betalen door zich te beroepen op buitengewone omstandigheden of kunnen een aanbod doen dat ver onder het bedrag ligt waar de passagier recht op hebt. Ook komt het vaak voor dat er vouchers worden aangeboden waarmee men alleen binnen een bepaalde periode een nieuwe vlucht kan boeken, en alleen bij dezelfde luchtvaartmaatschappij.

Er wordt doorgaans veel druk uitgevoerd op de Europese Raad om ervoor te zorgen dat de verordening wordt versoberd. De eis van luchtvaartmaatschappijen is duidelijk: het verhogen van de minimale vertragingstijd bij aankomst op de eindbestemming.

Hoe claim ik compensatie voor een vertraagde vlucht?

Vooralsnog is Europese Verordening 261/2004 van kracht en kunnen gedupeerde passagiers zich bij een vluchtvertraging vanaf drie uur beroepen op compensatie. Ook vallen technische mankementen momenteel niet onder buitengewone omstandigheden. Was jouw vlucht vertraagd of geannuleerd en ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor een schadevergoeding? Maak vrijblijvend gebruik van onze claimcalculator om het compensatiebedrag te berekenen.

➜ Check jouw vlucht


Over Vlucht-Vertraagd.nl

Sinds 2010 zetten wij ons als een van de eerste diensten in onze soort in voor de rechten van gedupeerde vliegpassagiers in heel Europa. Via onze website Vlucht-Vertraagd.nl, beschikbaar in negen verschillende talen, helpen wij gedupeerde passagiers bij het claimen van de vergoeding waar zij wettelijk recht op hebben in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht. Vanuit ons hoofdkantoor in Amsterdam hebben wij al honderdduizenden passagiers geholpen bij het claimen van compensatie.