Waarom ligt het vliegverkeer op Eindhoven Airport zo vaak stil bij mist?

vrijdag 24 januari 2020

Als je het nieuws een beetje in de gaten hebt gehouden is het je vast niet ontgaan: afgelopen week liep het vliegverkeer van en naar Eindhoven Airport voor de zoveelste keer in de afgelopen weken vertraging op door dichte mist. Je vraagt je misschien af hoe het kan dat het vliegverkeer op omliggende luchthavens wél doorgaat. Waarom is de luchthaven in het zuiden van het land in 2019 nog niet bestend tegen de mist?

Instrument Landing System

Het heeft in feite alles te maken met het Instrument Landing System (ILS). Dit is een systeem dat ervoor zorgt dat de piloot vanuit het vliegtuig een goed beeld heeft van de start- of landingsbaan. De luchthaven in Eindhoven beschikt over een ILS van de eerste categorie, wat inhoudt dat vliegtuigen alleen mogen landen als het zicht minimaal 550 meter is. Bij het opstijgen moet dit meer dan 300 meter zijn. Daarnaast heeft de Eindhoven Airport ook geen centerline verlichting; dat zijn de lampen in het midden van de baan die het opstijgen bij slechter zicht door bijvoorbeeld mist makkelijker maken.

Vliegverkeer ligt stil door mist

Investeren in betere technieken

3 jaar geleden liet Eindhoven Airport weten voorlopig nog niet te willen investeren in betere technieken, aangezien de kosten hiervoor werden geschat op tien miljoen euro. Het is daarnaast de vraag of de luchthaven überhaupt wil investeren in een betere mistbestendigheid. "Dat doe je alleen als het zinvol is. Het gaat nu om een paar dagen mistig weer," aldus woordvoerder Judith de Roy.

Gedupeerde passagiers

Voor de gestrandde passagiers is de mist ook zeker geen pretje, zij werden de dupe van vele vertragingen en moesten  Zo werden er op 3, 4, 5 en 31 december vluchten aan de grond gehouden. Op 20 en 21 januari was het weer raak: dikke mist boven de luchthaven zorgde ervoor dat het vliegveld voor de achtste keer in korte tijd geplaagd werd door verstoringen.

Waarom het vliegverkeer op Eindhoven Airport bij mist stilligt

Heb ik recht op compensatie voor vertraging door mist?

Op basis van Europese Verordening 261/2004 kun je in het geval van weersomstandigheden helaas geen aanspraak maken op een schadevergoeding. Wel dient de luchtvaartmaatschappij je te voorzien van verzorging, in de vorm van eten en drinken, indien nodig hotelverblijf en vervoer naar het hotel en communicatiemiddelen. Als de luchtvaartmaatschappij je geen verzorging aanbiedt, dan kun je dit in redelijke verhouding tot de wachttijd zelf aanschaffen en de kosten later terug vragen bij de luchtvaartmaatschappij. Zorg er daarom altijd voor dat je alle bonnetjes en aankoopbewijzen bewaart.

Was jouw vlucht vanaf Eindhoven Airport vertraagd en was dit veroorzaakt door bijvoorbeeld een technisch mankement of een andere reden die niet wordt gezien als buitengewone omstandigheid? Dan heb je mogelijk wél recht hebt op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Deze vergoeding kan oplopen tot wel €600 per persoon!

Wij vertellen je graag hoeveel jij vergoed kunt krijgen voor jouw vertraagde vlucht en wat je precies moet doen om jouw vergoeding te claimen. Wil je snel zien of je recht hebt op compensatie? Dat kan gemakkelijk door gebruik te maken van onze claimcalculator.

➜ Check jouw vlucht

Ervaringen van klanten