Aantal reizigers Schiphol gestegen in 2019

maandag 13 januari 2020

Het afgelopen jaar telde Schiphol zo'n 71,7 miljoen reizigers: 1 procent meer dan het jaar ervoor. Daarentegen is het aantal vliegbewegingen op de luchthaven in Amsterdam iets gedaald ten opzichte van 2018; naar 496.833. Met dit aantal zit de luchthaven nog steeds dichtbij de 500.000 vliegbewegingen die maximaal zijn toegestaan.

Zes nieuwe bestemmingen

Alhoewel Schiphol een daling in het aantal vliegbewegingen zag, kreeg de luchthaven er in 2019 maar liefst 6 nieuwe bestemmingen bij. Na de toevoeging van Brest, Eilat, een nieuwe luchthaven in Istanbul, Las Vegas en Natal staat de teller nu op 333 bestemmingen vanaf de Amsterdamse luchthaven.

1,6 miljoen ton vracht

Hoewel het aantal reizigers is toegenomen, is de hoeveelheid vracht met 9 procent afgenomen. Dit heeft te maken met de vermindering van het aantal vluchten met alleen maar vracht. Schiphol zit namelijk bijna aan de grens van maximum 500.000 vliegbewegingen per jaar. Schiphol-topman Dirk Benschop is echter van mening dat de vrachtsector extra aandacht nodig heeft en zegt in overleg te zijn met de overheid om de sector zo goed mogelijk te kunnen blijven bedienen.

Ook op Eindhoven en Rotterdam Airport meer reizigers

Schiphol is niet de enige luchthaven die een stijging zag in het aantal reizigers. Ook Eindhoven Airport en Rotterdam-The Hague Airport zagen een groei in vliegpassagiers. Ruim 6,7 miljoen reizigers kozen voor Eindhoven Airport in 2019, en de luchthaven van Rotterdam telde er maar liefst 2,1 miljoen. Voor Eindhoven betekent dit een toename van 9 procent, voor Rotterdam 7 procent.

Aantal reizigers Schiphol gestegen in 2019

Bijna 500.000 vliegbewegingen: grote kans op vluchtvertragingen

Met zo'n groot aantal vliegbewegingen en zoveel reizigers is de kans natuurlijk groot dat je een vertraging oploopt. Was jouw vlucht vanaf Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam met meer dan 3 uur vertraagd? Dan is het mogelijk dat je recht hebt op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Deze vergoeding kan oplopen tot wel €600 per persoon!

Wij vertellen je graag hoeveel jij vergoed kunt krijgen voor jouw vertraagde vlucht en wat je precies moet doen om jouw vergoeding te claimen. Wil je snel zien of je recht hebt op compensatie? Dat kan gemakkelijk door gebruik te maken van onze claimcalculator.

➜ Check jouw vlucht

Ervaringen van klanten