Vertraging op Schiphol door loos kapingsalarm bij Air Europa

donderdag 7 november 2019

Het kapingsalarm dat op 6 november werd geactiveerd aan boord van een Air Europa toestel op Schiphol bleek een vals alarm. Naar aanleiding van de melding werden protocollen in werking gesteld die gelden voor kapingen op vliegvelden. Hierdoor zijn de 27 passagiers samen met de bemanning van boord gehaald en heeft de vlucht een flinke vertraging opgelopen. Ook had het overige vliegverkeer op Schiphol veel last van de melding en liepen veel vertrekkende vluchten vertraging op.

Waarom werd het kapingsalarm geactiveerd?

Het incident werd veroorzaakt door een blunder van vliegtuigpersoneel van Air Europa. Het maken van een melding gebeurt doorgaans door het indrukken van bepaalde codes. Volgens een bron wilde een gezagvoerder 'aan een stagiair uitleggen wat alle codes betekenen', waarna de code voor het melden van een kaping per abuis werd doorgegeven.

Reactie van Air Europa

Air Europa meldde dat er niks is gebeurd en dat alle passagiers veilig waren. Ook bood de luchtvaartmaatschappij via Twitter excuses aan voor het voorval. "Het spijt ons." zegt de maatschappij op Twitter.

Vertraging van vlucht UX1094 van Amsterdam naar Madrid

De kapingsmelding vond plaats aan boord van Air Europa vlucht UX1094 van Amsterdam naar Madrid. De vlucht vertrok 4 uur en 18 minuten later dan gepland, en kwam uiteindelijk 3 uur en 57 minuten later dan gepland aan in Madrid.

Heb ik recht op compensatie naar aanleiding van deze vertraging?

Was jij een van de passagiers die op 6 november van Amsterdam naar Madrid vloog met vlucht UX1094? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding! De vlucht is namelijk met meer dan 3 uur vertraging aangekomen op de eindbestemming, één van de voorwaarden op basis van EU Verordening 261/2004. Wil je checken of je recht hebt op een vergoeding voor de vertraging van jouw vlucht? Dat kan gemakkelijk door gebruik te maken van onze claimcalculator!

➜ Check mijn vluchtMeer informatie over het claimen van compensatie voor een vertraging bij Air Europa vind je hier:
=> Mijn Air Europa vlucht is vertraagd, wat nu?

Beoordelingen van klanten die je zijn voorgegaan