KLM grondpersoneel gaat woensdag vier uur lang staken

dinsdag 17 september 2019

Het KLM grondpersoneel gaat deze week opnieuw staken, zo maakt vakbond FNV bekend. Aankomende woensdag zal de luchtvaartmaatschappij voor de derde keer in twee weken het werk neerleggen vanwege vastgelopen cao-onderhandelingen. Bij twee eerdere acties vielen veel vluchten uit. De staking, die vier uur zal duren, zal leiden tot de uitval van tientallen vluchten.

De recente stakingen hebben KLM al enkele miljoenen euro's gekost. KLM-topman Pieter Elbers betreurt de reputatieschade die de luchtvaartmaatschappij door deze stakingsacties oploopt. "De klantwaardering gaat flink omlaag bij stakingen. Veel meer dan bij weersomstandigheden. Als je vlucht gecanceld wordt en je ziet dat het buiten sneeuwt heb je daar meer begrip voor,” aldus Elbers.

Mijn KLM vlucht is getroffen door de staking: heb ik recht op compensatie?

Normaal gesproken heb je in het geval van een geannuleerde vlucht recht op een volledige terugbetaling als de luchtvaartmaatschappij je geen passend alternatief kan bieden of als je besloten hebt om helemaal niet te vliegen. Daarnaast heb je recht op een vergoeding als je met een vertraging van meer dan 2 uur jouw eindbestemming hebt bereikt als gevolg van een annulering.

Is jouw vlucht vertraagd of geannuleerd als gevolg van deze staking? Het Vlucht-Vertraagd.nl team beschikt over de ervaring en databases om te kunnen beoordelen of jij mogelijk in aanmerking komt voor compensatie. Maak vrijblijvend gebruik van onze claimcalculator en check zo of jij recht hebt op een vergoeding voor jouw verstoorde reis!

➜ Check jouw recht op compensatie

KLM vliegtuig aan de grond Schiphol

Waarom staakt het grondpersoneel van KLM?

Naar aanleiding van cao-onderhandelingen heeft KLM een eindbod gedaan op het vlak van loon en de looptijd van nieuwe arbeidsovereenkomsten. Volgens drie vakbonden, VNC, FNV Cabine en FNV Grond, is dit niet het gewenste bod en daarom zullen de stakingsacties worden voortgezet.

Volgens Pieter Elbers zit er wel vooruitgang in de onderhandelingen. "We hebben veel gesprekken gehad en daar heel veel energie in gestopt," zegt hij. Vijf van de acht vakbonden waarmee KLM onderhandelt hebben de nieuwe toezeggingen niet afgewezen. "Ik hoop dat we er met de andere drie ook uit gaan komen," aldus Elbers.

➜ Vlucht geannuleerd? Check of je recht hebt op compensatie