Staking British Airways: Wat je moet weten en hoe je compensatie kunt claimen

maandag 9 september 2019

Een tijdje geleden had British Airways al stakingen aangekondigd voor maandag 9 september en dinsdag 10 september. Vandaag werd deze staking dan ook werkelijkheid: zeker 850 vluchten werden geannuleerd, waaronder ook vluchten van en naar Schiphol. British Airways raadt passagiers aan om niet naar de luchthaven te komen als hun vlucht is geannuleerd. 

Dit is de eerste keer dat piloten van British Airways het werk hebben gestaakt om hun ontevredenheid over het loonbeleid te uiten. Naar schatting van de Britse krant "The Guardian" zal deze stakingsactie zo'n 145.000 gedupeerde passagiers opleveren. De verstoringen kunnen de luchtvaartmaatschappij maar liefst 40 miljoen pond per stakingsdag kosten.

Mijn British Airways vlucht is getroffen door de staking: heb ik recht op compensatie?

Normaal gesproken heb je in het geval van een geannuleerde vlucht recht op een volledige terugbetaling als de luchtvaartmaatschappij je geen passend alternatief kan bieden of als je besloten hebt om helemaal niet te vliegen. Daarnaast heb je recht op een vergoeding als je met een vertraging van meer dan 2 uur jouw eindbestemming hebt bereikt als gevolg van een annulering.

Is jouw vlucht vertraagd of geannuleerd als gevolg van deze staking? Het Vlucht-Vertraagd.nl team beschikt over de ervaring en databases om te kunnen beoordelen of jij mogelijk in aanmerking komt voor compensatie. Maak vrijblijvend gebruik van onze claimcalculator en check zo of jij recht hebt op een vergoeding voor jouw verstoorde reis!

➜ Check jouw vlucht!


Waarom staken de piloten van British Airways?

Volgens pilotenvakbond BALPA (British Air Line Pilots Association) moet er sinds de recente winstgroei binnen British Airways nu ruimte moeten zijn voor een stijging van de lonen van de piloten. In juli had de luchtvaartmaatschappij al een loonsverhoging van 11,5% voorgesteld, die door BALPA werd afgewezen met als argument dat British Airways aanzienlijk betere cijfers had behaald en dat de piloten dit moesten terugzien op hun loonstrookjes.

De luchtvaartmaatschappij beweert echter dat hun piloten al een "world-class" salaris krijgen en dat het om een misverstand bij de piloten moet gaan, aangezien alle andere medewerkers van British Airways het aanbod al hebben geaccepteerd.

Heeft deze staking gevolgen voor de rest van september?

Op dit moment staat er nog een stakingsdag op de planning van de British Airways piloten: vrijdag 27 september. Deze staking zal worden doorgevoerd als BALPA en British Airways niet binnen enkele dagen of weken tot een akkoord komen. Beide partijen lijken het conflict liever zo snel mogelijk op te lossen, bij voorkeur voor het einde van de maand. Laten we hopen dat deze staking kan worden voorkomen, zodat niet nog meer passagiers de dupe worden van deze stakingsacties!

➜ Vlucht geannuleerd? Check of je recht hebt op compensatie