62 vluchten geannuleerd door staking grondpersoneel KLM

dinsdag 3 september 2019

Afgelopen maandag heeft het grondpersoneel van KLM op Schiphol actiegevoerd voor een nieuwe cao. In totaal heeft de luchtvaartmaatschappij 31 retourvluchten van Schiphol naar Europese bestemmingen geannuleerd, wat neerkomt op 62 geannuleerde vluchten. De actie leidde tevens tot veel vertragingen en lange wachttijden bij de bagageband.

Waarom staakte het KLM grondpersoneel?

De vakbond FNV eist een loonsverhoging van vier procent per jaar, een minder flexibel rooster en meer medewerkers in vaste dienst. Luchtvaartmaatschappij KLM wil hier niet in meegaan en de onderhandelingen hierover zijn vastgelopen.

Wat wordt bedoeld met het grondpersoneel?

Onder het grondpersoneel vallen onder anderen de medewerkers van de bagagekelder, platformmedewerkers, onderhoudsmedewerkers en de sleep- en tankdienst van de luchtvaartmaatschappij. Meer dan de helft van de ingeroosterde medewerkers binnen deze afdelingen deden mee aan de staking. Volgens de FNV bond liet zo'n driekwart van het vaste personeel het werk liggen, al hebben de meeste uitzendkrachten wel hun werk voortgezet.

Standpunt van KLM in deze staking

Volgens KLM is de stakingsactie zinloos. De luchtvaartmaatschappij laat weten dat het eisenpakket van de vakbond opgeteld meer dan 100 miljoen euro per jaar zou kosten. Dat zou betekenen dat de totale loonsom van het grondpersoneel met meer dan 10 procent zou stijgen.

FNV campagneleider Joost van Doesburg sluit niet uit dat er later deze week meer acties zullen volgen. "Wij willen gewoon dat er boter bij de vis wordt gedaan en dat ze met een veel beter cao-aanbod komen".

Staking: heb ik recht op een vergoeding?

Staken: het klinkt ouderwets, maar het komt in de luchtvaart erg vaak voor. Stakingen kunnen ervoor zorgen dat je een vluchtvertraging oploopt of dat jouw vlucht wordt geannuleerd door de luchtvaartmaatschappij. De afgelopen jaren hebben reizigers flink wat vertragingen en annuleringen opgelopen doordat piloten, luchtverkeersleiders en grondpersoneel massaal het werk neerleggen voor betere werkomstandigheden.

In geval van een staking kan jij als passagier wel degelijk profiteren van je passagiersrechten! Je moet alleen weten waar je precies recht op hebt en daar kunnen wij je bij helpen. Wil je weten of jij mogelijk recht hebt op compensatie voor jouw verstoorde vlucht? Check je vertraagde of geannuleerde vlucht gratis en vrijblijvend met onze claimcalculator.

➜ Staking? Check jouw recht op compensatie