Passagiers claimen steeds sneller compensatie bij vertraging

woensdag 24 juli 2019

Consumenten eisen steeds sneller een financiële vergoeding als hun vlucht vertraagd, geannuleerd of overboekt is. Volgens de Consumentenbond dient ruim 36% al binnen twee tot drie dagen een schadeclaim in bij de luchtvaartmaatschappij.

In 2013 meldden gedupeerde passagiers zich gemiddeld 59 dagen na de desbetreffende vlucht. Begin dit jaar was dit al teruggelopen naar negentien dagen. Volgens de Consumentenbond dienen reizigers soms zelfs al op voorhand een claim in, als er bijvoorbeeld een staking is aangekondigd.

Claimen wordt steeds 'normaler'

Dat consumenten hun rechten steeds vaker uitoefenen heeft volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels te maken met een groeiende sociale druk. "Steeds meer consumenten hebben zelf al eens ervaren hoe makkelijk het indienen van een claim werkt of kennen anderen die daar succesvol gebruik van maakten. Het creëert een sociale motivatie om vlot te claimen, om geen modderfiguur te slaan bij anderen die horen van de opgelopen vertraging of problemen. Psychologisch gaat het om de sociale norm die claimen 'normaal' maakt bij de meerderheid, waar we onbewust allemaal graag bij willen horen," aldus Wessels.

Ken jij jouw passagiersrechten?

Ondanks dat steeds meer mensen bekend raken met het claimen van compensatie voor een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht, geldt dit nog lang niet voor iedereen. Weet jij waar je recht op hebt als gedupeerde passagier? Vlucht-Vertraagd.nl brengt je graag op de hoogte van jouw passagiersrechten.

Bij een vluchtvertraging kun je zelf een brief schrijven naar de luchtvaartmaatschappij om compensatie te vragen. Helaas weigeren luchtvaartmaatschappijen het doorgaans om de wettelijke schadevergoeding uit te betalen. Gebrek aan kennis, expertise en tijd zijn de voornaamste redenen voor passagiers om het erbij te laten zitten. Ons team van internationale experts staat voor je klaar en gaat net dat stapje verder om ervoor te zorgen dat jij de vergoeding krijgt waar je recht op hebt!

Je kunt snel én vrijblijvend gebruik maken van onze claimcalculator om te zien of jij recht hebt op compensatie, of om gelijk jouw claim bij ons in te dienen. Zo simpel is het!

➜ Check jouw vlucht