KLM en easyJet vliegtuigen botsen bij gate Schiphol

dinsdag 9 juli 2019

Een vliegtuig van easyJet is vanochtend tijdens het taxiën vanaf de gate in botsing gekomen met een Boeing 737-800 toestel van KLM. Hierdoor zijn beide passagiersvliegtuigen beschadigd geraakt. Volgens een woordvoerder van Schiphol raakten de toestellen elkaar tijdens de zogenaamde pushback. Hierbij worden vliegtuigen vanuit hun standplaats met een speciaal voertuig heel langzaam naar achteren geduwd.

KL1699 naar Madrid en EJU8868 naar Londen

Het toestel van KLM, een Boeing 737-800 met vluchtnummer KL1699, was onderweg naar Madrid. KLM meldt dat de airline de passagiers met een ander toestel naar hun bestemming zal brengen. Het toestel van easyJet met vluchtnummer EJU8868 was onderweg naar Londen. De Airbus A320 zal met zeker vier uur vertraging naar Gatwick Airport vertrekken.

Oorzaak van de botsing

Volgens de Luchtverkeersleiding Nederland, verantwoordelijk voor alle bewegingen op en boven de luchthaven, is er nog weinig te zeggen over de oorzaak.  "Dit incident wordt nu onderzocht. Zo weten we bijvoorbeeld nog niet of de toestellen zelfstandig, dus op eigen motorkracht, naar achteren reden of met een hulptoestel werden geduwd of getrokken. Speculeren over eventuele stuurfouten van wie dan ook doe ik onder geen beding", aldus zegsman Frank van der Voort.

Vertraging vanaf Schiphol met KLM of easyJet: heb ik recht op een vergoeding?

Was jouw vlucht met KLM of easyJet met meer dan 3 uur vertraagd? Dan is het mogelijk dat je recht hebt op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij. Deze vergoeding kan oplopen tot wel € 600,- per persoon! Wij vertellen je graag hoeveel jij vergoed kunt krijgen voor jouw vertraagde vlucht en wat je precies moet doen om jouw vergoeding te claimen. Wil je snel zien of je recht hebt op compensatie? Dat kan gemakkelijk door gebruik te maken van onze claimcalculator!

➜ Check jouw vlucht