Vlucht vertraagd nadat passagier nooduitgang opent

woensdag 12 juni 2019

Pakistan International Airlines vlucht PK702 stond op het punt te vertrekken van Manchester naar Islamabad in Pakistan, toen een passagier per ongeluk de nooduitgang opende in plaats van de toiletdeur. Hierdoor werd de evacuatieglijbaan van het toestel in werking gezet. Door dit voorval liep de vlucht een vertraging van zeven uur op. 

Ondanks dat de bordjes van de veiligheidsgordel aan waren, besloot een vrouwelijke passagier toch nog even gebruik te maken van het toilet. Zij opende per ongeluk de nooduitgang achterin het vliegtuig in plaats van de naastgelegen deur van het toilet.

Evacuatieglijbaan

Normaal gesproken zit het cabinepersoneel bij de nooduitgang. Hoe dit incident toch heeft kunnen voorkomen is onduidelijk. De luchtvaartmaatschappij zegt in een verklaring dat de passagier ten onrechte de nooddeur opende waardoor de noodglijbaan werd geactiveerd.

Vlucht PK702 vertraagd met 7 uur

De vlucht met meer dan 400 passagiers verliet de luchthaven van Manchester uiteindelijk zaterdag om 05:00 uur. Als resultaat van dit voorgeval hebben verschillende andere vluchten vanuit Manchester ook vertraging opgelopen. De desbetreffende vlucht van Manchester naar Islamabad kwam met een vertraging van zeven uur aan in Pakistan, ondanks dat het vliegtuig onderweg nog enige tijd heeft ingehaald.

Gedupeerde passagiers

Nadat de glijbaan per ongeluk werd ingezet, nam het evacuatiecapaciteit van het vliegtuig af. Hierdoor was de luchtvaartmaatschappij genoodzaakt het aantal passagiers evenredig te verminderen. De vlucht kon pas opstijgen zodra 38 passagiers hun plaats in het vliegtuig vrijwillig hadden opgegeven en akkoord waren gegaan met een plaats op een vlucht die later zou vertrekken.

"Alle passagiers kregen een diner. De passagiers die niet meer meekonden, werden voorzien van vervoer en hotelaccommodatie en zullen op de volgende beschikbare vlucht worden gezet. PIA betreurt het ongemak dat haar passagiers als gevolg van dit incident is overkomen", aldus een woordvoerder van Pakistan International Airlines.

Achtergebleven bagage in Manchester

Ondanks de verzorging van de luchtvaartmaatschappij zijn niet alle passagiers tevreden met de service van PIA. Twittergebruiker @WaterLileee was één van de 38 passagiers en deed haar beklag op Twitter over het feit dat haar bagage in Manchester was achtergebleven.

Vlucht vertraagd? Check jouw recht op compensatie!

Als je noodlottig slachtoffer bent geworden van een langdurige vluchtvertraging, is dit natuurlijk heel vervelend. Wist je dat je als gedupeerde passagier recht hebt op een vergoeding van de luchtvaartmaatschappij? Dit staat beschreven in Europese Verordening 261/2004, de wetgeving die de rechten van gedupeerde vliegpassagiers beschermt in het geval van een vertraagde, geannuleerde of overboekte vlucht. Maak vrijblijvend gebruik van onze claimcalculator om te zien hoeveel geld jouw claim waard is!

➜ Vlucht vertraagd? Doe de check!