KLM en TU Delft werken aan superzuinig vliegtuig

dinsdag 4 juni 2019

KLM en de TU Delft zijn momenteel bezig met de ontwikkelingen van de Flying-V, een nieuw, uiterst zuinig vliegtuig voor meer dan 350 passagiers. Op het jaarcongres van de IATA in Seoul, Zuid Korea, zette beide parijen de handtekening onder en nieuwe samenwerkingsproject om de luchtvaart te verduurzamen. De Flying-V moet vijftien tot twintig procent zuiniger worden dan moderne toestellen als Airbus A350-900.

"KLM heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als pionier in duurzaamheid in de luchtvaartsector. Wij zijn trots op de vooruitstrevende samenwerking met de TU Delft. Deze samenwerking sluit goed aan bij de strategie van KLM en is voor ons een belangrijke mijlpaal in de verdere opschaling naar een duurzame luchtvaart", aldus Pieter Elbers, president-directeur van KLM.

Aerodynamisch toestel

Aan de buitenkant ziet het vliegtuig er uit als een vliegende vleugel met een ovale romp. De passagierscabine, het vrachtdek en de brandstoftanks zijn geïntegreerd in de vleugel. KLM is van plan om drie varianten te laten ontwerpen, met plek voor 275 tot 355 passagiers. De belangrijkste winst zit in de aerodynamische vorm van het toestel. Later kunnen ook motoren die elektrisch of door andere brandstoffen worden aangedreven worden toegepast.

Teaservideo van de Flying-V

Het toestel heeft een lengte van 55 meter en een spandwijdte van 65 meter. De Flying-V kan probleemloos gebruik maken van de huidige infrastructuur van luchthavens en past prima bij de gates, op de taxibanen en in de hangars.

Tien tot vijftien jaar

Volgens Elbers is het toestel nog niet besteld. "We steken nu alleen geld in de ontwikkeling", zegt hij. Om hoeveel geld het gaat is niet bekend. Ook gaat het nog wel even duren voor de Flying-V de eerste vlucht uitvoert. "De tijd dat een dergelijk toestel écht in dienst wordt genomen ligt nog tien tot vijftien jaar voor ons".

Hoe zuinig het toestel ook is - vluchtvertraging kan altijd voorkomen!

Hoe zuinig een vliegtuig ook is, het is áltijd mogelijk dat je vlucht vertraging oploopt. Met de Flying-V is dit uiteraard op dit moment nog niet mogelijk, maar het kan zomaar gebeuren dat je met een ander toestel van KLM vliegt en later aankomt op je bestemming door een vertraging, annulering of overboeking. Is dit jou overkomen? Dan heb je wellicht recht op een vergoeding tot wel € 600,- per persoon! Check jouw vlucht in onze claimcalculator, dien jouw claim in bij Vlucht-Vertraagd.nl en wij nemen al het werk voor je uit handen.

➜ Check jouw recht op compensatie