I Tail of a Boeing from sas

Staking van SAS-piloten: alle informatie op een rijtje

vrijdag 26 april 2019

Laatst gewijzigd: vrijdag 3 mei 2019

Door een pilotenstaking zijn duizenden Europese en langeafstandsvluchten van luchtvaartmaatschappij Scandinavian Airlines (SAS) geannuleerd. SAS heeft ruim 4000 vluchten geannuleerd, waarbij het totale aantal gedupeerde passagiers is opgelopen tot 380.000. De staking is op donderdag 2 mei ten einde gekomen.

Pilotenstaking SAS ten einde na akkoord

Aan de pilotenstaking bij de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is inmiddels een einde gekomen. SAS heeft met de vakbonden in Zweden, Denemarken en Noorwegen een akkoord gesloten. "Ik kan met opluchting onze klanten en onze medewerkers informeren dat we dit conflict achter ons kunnen laten," meldde topman Rickard Gustafson op een conferentie donderdag. Het zal nog een etmaal duren voordat de hele dienstregeling weer is opgestart.

SAS, Scandinavian Airlines, SAS vliegtuig

Waarom staakten de SAS-piloten?

Volgens SAS-pilotenvakbond SPG (SAS Pilot Group) waren de gesprekken tussen de piloten en de maatschappij over betere arbeidsvoorwaarden geklapt. Torbjörn Granevärn, hoofdonderhandelaar van de Zweedse confederatie van Transport, meldt dat de piloten om 15 procent loonsverhoging hebben gevraagd. Granevärn laat weten dat SAS-piloten gemiddeld 93.000 Zweedse kronen (8.900 euro) per maand verdienen. Volgens de SAS-piloten ligt de loonsverhoging in lijn met de ontwikkelingen binnen de markt. Granevärn is echter van mening dat deze loonsverhoging het behoud van de luchtvaartmaatschappij in gevaar zou brengen. Er was nog hoop om de staking te voorkomen door het inschakelen van een bemiddelaar. Aangezien er uiteindelijk geen oplossing is gekomen, hebben de SAS-piloten toch besloten om te gaan staken.

Miljoenenschade

De Deense bank Sydbank meldt dat de pilotenstaking SAS dagelijks rond de 60 à 80 miljoen Zweedse kronen heeft gekost, omgerekend 5,66 à 7,55 miljoen euro.

Wat is de status van mijn vlucht met SAS?

Het volledige overzicht van de status van alle SAS-vluchten is hier te vinden. De Scandinavische luchtvaartmaatschappij vliegt ook vanaf Schiphol. De airline verbindt Schiphol dagelijks met Kopenhagen, Oslo en Stockholm. Is jouw vlucht geraakt door de pilotenstaking van SAS Scandinavian Airlines? Dan heb jij recht op een vervangende vlucht of een volledige vergoeding van de ticketprijs.

Mijn vlucht is vertraagd of geannuleerd door deze staking: heb ik recht op een vergoeding?

Gezien de complexe omstandigheden in het geval van een staking raden wij je aan om jouw vlucht te checken in onze claim calculator. Zo kan ons team van experts jouw claim beoordelen om zo te bepalen wat de beste manier is om jouw schade te verhalen. Je kunt jouw vlucht gratis checken in onze claimcalculator. Wij werken op basis van no cure no pay en ontvangen alleen een success fee van 25% als de luchtvaartmaatschappij jouw vergoeding heeft uitbetaald. Ons team van internationale experts staat voor je klaar. Wij helpen je graag met je claim!

➜ Check jouw vlucht

Wil je op de hoogte blijven van het laatste luchtvaartnieuws? Volg ons op Facebook en Twitter.