WOW 329020331 Re Sized 1200

IJslandse luchtvaartmaatschappij WOW Air failliet

dinsdag 2 april 2019

Op donderdag 28 maart 2019 heeft luchtvaartmaatschappij WOW Air aangekondigd al haar activiteiten per direct te staken. Middels een korte verklaring op hun website informeert WOW Air gedupeerde passagiers over de situatie en adviseert reizigers om bij andere luchtvaartmaatschappijen op zoek te gaan naar alternatieven.

De IJslandse luchtvaartmaatschappij werd opgericht in 2011 en vervoerde in 2018 ruim 3,5 miljoen passagiers. Als budget airline en prijsvechter stond WOW Air bekend om haar goedkope vluchten via de IJslandse hoofdstad Reykjavik naar vele bestemmingen in Noord-Amerika. WOW Air vloog dagelijks tussen Reykjavik en Amsterdam.

IJslandse luchtvaartmaatschappij WOW Air failliet

Financiële problemen

Het einde van WOW Air zat eraan te komen; binnen het bedrijf rommelde het al enige tijd op financieel gebied. Afgelopen december schrapte de luchtvaartmaatschappij al een aantal vluchten en routes, waarna er veel werd gespeculeerd over de toekomst van de airline. Ook was er sprake van mogelijke overnames door onder andere Icelandair en luchtvaartinvesteerder Indigo Partners, maar deze bleken uiteindelijk toch niet door te gaan. Afgelopen week werd bekend gemaakt dat de airline daadwerkelijk alle vluchten zal schrappen en hiermee failliet zal worden verklaard.


Rescue fares

Concurrent Icelandair heeft besloten zich in te zetten voor de gedupeerde passagiers van WOW Air en biedt een noodoplossing. Voor een gereduceerd tarief kunnen gedupeerde passagiers een alternatief ticket boeken; zogenaamde "rescue fare" tickets. Rescue fares kunnen worden aangeboden door luchtvaartmaatschappijen die lid zijn van de International Transport Association (IATA) in het geval van een faillissement bij een andere luchtvaartmaatschappij. Niet iedereen kan in aanmerking komen voor deze rescue fares. “Het gaat alleen om die specifieke groep reizigers”, vertelt een woordvoerder van Icelandair. Verder geldt de korting alleen voor reizigers die kunnen aantonen dat zij oorspronkelijk met WOW Air zouden vliegen, met als reisdata de periode tussen 28 maart en 11 april 2019.

Wil je op de hoogte blijven van onze blogposts? Volg ons op Facebook en Twitter.

➜ Check gratis je vlucht op compensatie

Trustpilot reviews van Vlucht-vertraagd.nl