Nederlandse airlines domineren de top-3 in stiptheid in 2018

dinsdag 4 december 2018

De Nederlandse airlines weten de top-3 te behalen in de on-time performance lijst van 2018. Wij deden uitgebreid onderzoek naar de OTP (on-time performance) van airlines in Europa en maakte hier onderscheid tussen de grote nationale luchtvaartmaatschappijen en de lowcost airlines. Uit onze data is gebleken dat Nederlandse airlines de top-3 domineren in beide lijsten.

Nederlandse uitblinkers

Ondanks de pilotenstaking van Transavia in februari dit jaar, is het de luchtvaartmaatschappij toch gelukt het gemiddelde OTP hoog te houden en in de top-3 te belanden, zo blijkt uit ons onderzoek. De pilotenstaking zorgde ervoor dat het vliegverkeer van Transavia flink werd ontregeld: 30 vluchten werden geannuleerd of vertraagd met 7000 gestrande passagiers als gevolg, maar dit mocht de on-time performance van Transavia niet schaden. Zij vloog alsnog met een OTP van 79 procent in 2018. Dit houdt in dat 79 procent van de vluchten op tijd is aangekomen op de eindbestemming. Er wordt van een vertraging gesproken wanneer de vlucht later dan vijftien minuten dan gepland is aangekomen op de eindbestemming. Hiermee staat Transavia op nummer 3 in de lijst van budget-airlines.

Ook KLM staat op nummer 3 als er wordt gekeken naar de lijst met de grootste Europese airlines. KLM voerde 84 procent van de vluchten op tijd uit en TUI fly NL pakt met een minimaal verschil zilver met een stiptheid van 85 procent.

Top-3 budget airlines met de meeste vertragingen

Dit jaar domineren de twee dochterondernemingen van de Lufthansa Group de top-3: Eurowings en Germanwings. Slechts 64 procent van de Eurowings-vluchten vertrok dit jaar op tijd, wat Eurowings de slechts presterende low cost airline maakt in 2018. Spaanse airline Vueling volgt daarop met percentage van 69 procent en Germanwings heeft een on-time performance van 70 procent.

Wederom een drukke zomer

Ook dit jaar waren juni en juli de maanden met de meeste vertragingen. “De zomerperiode staat berucht om zijn vertraagde of geannuleerde vluchten. Budget-airlines werken met extreem strakke vluchtschema’s, zodat het gebruik van een vliegtuig optimaal benut kan worden. Zodra een vlucht het geringste probleem ondervindt, resulteert dit al snel in een vertraging en heeft direct gevolgen voor alle andere vluchten”, aldus Kevin Lamers, Communications Manager bij Vlucht-vertraagd.nl. Passagiers kunnen een compensatie aanvragen voor vertraagde, geannuleerde en overboekte vluchten van €250,-, €400,- of €600,- per persoon waarbij wij het werk uit handen nemen op basis van no cure no pay.

➜ Check direct je vlucht