Een weekend vol noodlandingen

maandag 14 mei 2018

Noodlandingen zijn spannend, maar helaas niet vreemd in de luchtvaart. Het komt regelmatig voor dat de vlucht niet voortgezet kan worden vanwege een onvoorzien incident. Dit weekend was het flink raak met het aantal noodlandingen en allemaal om hele uiteenlopende redenen. Wij hebben ze op een rijtje voor je gezet:

Transavia-vlucht landt uit voorzorg

Vlucht HV 163 van Transavia van Amsterdam naar Antalya heeft een voorzorgslanding gemaakt, omdat acht passagiers onwel werden. Het toestel dat om 06:15 vanaf Schiphol vertrok moest na een uur vliegen de koers veranderen naar Wenen. Volgens passagiers werd er aan boord omgeroepen of er medisch personeel aan boord was. Een van de onwel geworden passagiers werd in het gangpad behandeld. Er is een ander toestel ingevlogen om de vlucht af te maken en de passagiers kwamen met zo’n 6 uur vertraging aan in Antalya.

Gebroken cockpitraam

Een vlucht van Sichuan Airlines van Chongqing naar Lhasa moest een noodlanding maken omdat het rechter cockpitraam volledig was gebroken. Hierdoor liep de piloot in de rechterstoel schrammen en een kneuzing aan zijn middel op. Ook iemand van de cabin crew raakte gewond. Het vliegtuig maakte een noodlanding in Chengdu en passagiers werden op een andere vlucht gezet. Een volledig gebroken raam komt zelden voor. Wel barsten er ruiten door birdstrike of het inslaan van bliksem, maar dat het daadwerkelijk breekt, gebeurt bijna nooit.

Noodlanding in Dallas door verliezen van cabinedruk

Een vliegtuig van Southwest Airlines op de vlucht van Denver naar Dallas werd gedwongen een noodlanding te maken nadat het toestel cabinedruk begon te verliezen. Rond 21:00 kwamen de zuurstofmaskers naar beneden waardoor passagiers lichtelijk in paniek raakten, omdat er niks werd gecommuniceerd over de ernst van de situatie. Kort erna werd het toestel veilig aan de grond gezet. Enkele passagiers werden vervolgens behandeld vanwege oorpijn. De woordvoerder noemde de situatie onbewogen, waar menig passagier het niet mee eens was.

Rechten bij noodlanding

Doordat een noodlanding onvoorzien is, is een vertraging als gevolg hiervan overmacht. Luchtvaartmaatschappijen hadden de situatie niet kunnen voorkomen, waardoor er niet hoeft gecompenseerd te worden voor de verloren tijd. Het is wel de verantwoordelijkheid van de luchtvaartmaatschappij om de passagiers alsnog op hun eindbestemming te laten arriveren. Zij is verplicht om een nieuwe vlucht te regelen vanaf de luchthaven waar de luchtvaartmaatschappij de noodlanding heeft gemaakt.