Staking Franse luchtverkeersleiding: welke vluchtvertragingen kunnen worden verwacht?

donderdag 22 maart 2018

Staking Franse luchtverkeersleiding: welke vluchtvertragingen kunnen worden verwacht?

Wanneer en waarom vindt de staking plaats

 • De staking vindt plaats op woensdag 21 maart 19.00 uur tot vrijdag 23 maart 6.00 uur.

 • De staking is een reactie op de recente voorstellen van de regering van president Macron die veel Franse ambtenaren zullen treffen.

 • Deze beslissingen omvatten ontslagrondes, loonbevriezingen en een kleiner aantal ziektedagen voor veel sectoren in de openbare dienstverlening.

 • Luchtverkeersleiders hebben als doel de regering onder druk te zetten om meer banen in hun sector te creëren.

Wat zijn de gevolgen als je luchtverkeersleiding gaat staken?

Bij de start van de staking zullen veel Franse luchtverkeersleiders hun werk laten liggen wat belangrijke gevolgen heeft voor vliegtuigpassagiers. Door de staking moeten de Franse autoriteiten 30 procent minder vluchten laten vertrekken op grote luchthavens als Charles de Gaulle en Orly in Parijs, Bordeaux, Lyon, Nantes en Toulouse. Als gevolg hiervan zullen er grote verstoringen optreden in het vliegverkeer in en vanuit Frankrijk. Veel vluchten worden vertraagd of geannuleerd.

Ook als je zonder problemen per vliegtuig naar Frankrijk hebt gereisd, dan zal het openbaar vervoer ook flink tegenzitten. De trein en ander openbaar vervoer zal hoogstwaarschijnlijk ook vertraging opleveren.

Welke grote luchtvaartmaatschappijen zullen waarschijnlijk getroffen worden door de annuleringen en vertragingen?

 • Air France - de maatschappij heeft aangekondigd dat er “last-minute vertragingen en annuleringen te verwachten zijn”. Air France is wel nog van plan om haar langeafstandsvluchten voort te zetten. Echter, moeten er wel flink wat kortere vluchten geannuleerd worden.

 • British Airways - de Britse luchtvaartmaatschappij moet noodgedwongen verschillende vluchten annuleren ter voorbereiding op de staking. De maatschappij biedt passagiers momenteel aan om hun vluchten te verplaatsen tot na de staking.

 • easyJet - de lowbudget-maatschappij heeft op hun website een verklaring vrijgegeven waarin wordt uitgelegd dat er vertragingen en annuleringen door de industriële actie zullen zijn, daarom adviseren zij om de status van de vlucht goed in de gaten te houden.

 • Ryanair - De luchtvaartmaatschappij geeft aan boos te zijn om het nieuws van de staking en kondigen aan dat ze klanten zullen adviseren over eventuele wijzigingen aan hun vluchten.

Wat kan je doen als jouw vlucht verstoord wordt door de staking?

Als je vlucht vertraagd of geannuleerd is door de staking van de Franse luchtverkeersleiding dan heb je als passagier verschillende rechten volgende Europese wetgeving:

 • Elke vertraagde passagier heeft recht op twee gratis telefoontjes of e-mails.

 • Passagiers hebben recht op gratis maaltijden en drankjes, afhankelijk van de lengte van de vertraging

 • Als je vertraging oploopt en een overnachting nodig is, moet je luchtvaartmaatschappij je een hotelovernachting en eventueel vervoer er naar toe regelen

Claimen van compensatie voor vertraagde/geannuleerde vluchten door de Franse staking

Helaas kunnen luchtvaartmaatschappijen niet aansprakelijk worden gehouden voor de vertragingen. Het ligt namelijk buiten hun invloedssfeer, omdat het personeel is van de luchthaven en hiervoor hoeven zij niet te compenseren voor de verloren tijd. Wanneer er een staking plaatsvindt van het personeel van de luchtvaartmaatschappij, dan is er wel recht op compensatie. Vorige maand zijn er vluchten vertraagd en geannuleerd door de staking van Transavia en hiervoor moet de luchtvaartmaatschappij wel voor compenseren.