Akkoord na pilotenstaking Transavia

vrijdag 9 maart 2018

Transavia-piloten en het management zijn vannacht tot een principe-akkoord gekomen. Hiermee zal er niet meer gedreigd te worden door de vakbonden met stakingen. De piloten en Transavia konden maandenlang niet tot een overeenkomst komen over een nieuw cao.

Tot diep in de nacht onderhandeld

Het duurde tot vannacht 02:45 totdat de partijen tot een akkoord kwamen. Volgens een woordvoerder van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) zijn er belangrijke afspraken gemaakt over de roosters van de piloten. De piloten waren de onregelmatigheid en onvoorspelbaarheid van de roosters zat.

Tot op 24 uur verandering in het rooster

Het vliegschema van de Transavia-piloten kon tot 14 uur voor aanvang van een vlucht nog worden veranderd, wat tot veel ergernis en onrust leidde bij de vliegers. Dit is nu veranderd naar minstens 24 uur en mag er een week van te voren haast niks meer aan het rooster veranderd worden.

De grote ontevredenheid leidde in februari tot een pilotenstaking op de Nederlandse luchthaven waardoor er 30 vluchten werden geannuleerd en 12.000 gestrand raakten.

Wat te doen als jouw vlucht geannuleerd is door de staking?

Ben jij (of ken je iemand) die niet met Transavia heeft kunnen vliegen vanwege de pilotenstaking? Dit is wat je moet doen: is je vlucht vertraagd, dan heb je bij een vertraging van meer dan drie uur recht op compensatie.

  • Check je vlucht nadat je geland bent op je eindbestemming via de Vlucht-vertraagd.nl calculator. Als je vlucht is geannuleerd, dan moet Transavia een vervangende vlucht voor je regelen of een teruggave van het bedrag van de ticket. Daarnaast heb je recht op compensatie tot €600,- per persoon. De hoogte van je compensatie wordt bepaald door de lengte in kilometers van je vlucht. In Nederland kun je nog tot twee jaar na je vlucht je compensatie claimen.

  • Het is van belang dat je je vluchtnummer en vluchtdatum bij de hand hebt, om een claim te kunnen indienen. Als je het ingevoerd hebt, gaan wij voor jou aan het werk bij Transavia.