Mogelijk pilotenstaking Transavia

dinsdag 13 februari 2018

Mogelijk pilotenstaking Transavia

Transaviapiloten dreigen met een staking op korte termijn, omdat de piloten al meer dan een jaar zonder cao werken. Vrijdag was het wederom niet gelukt om tot nieuwe cao-afspraken te komen. Op Schiphol, Eindhoven en op The Hague Airport worden al folders uitgedeeld om passagiers te waarschuwen. "Wij doen dat met pijn in het hart'', aldus de woordvoerder.

De folder zijn er enerzijds om de passagiers te waarschuwen, maar ook om de directie van Transavia een allerlaatste kans tegeven, aldus een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Volgens hen is het beleid om stakingen 12 uur van te voren aan te kondigen. Dat zou kunnen betekenen dat de stakingen vanavond al van start kunnen gaan.

Volgens de woordvoerder zijn de werktijden voor de piloten erg onvoorspelbaar waardoor het haast onmogelijk is om werk en privé te combineren. "Je kunt bijna niks plannen. Dat zorgt voor veel stress bij gezinnen'', aldus de zegsman. Economieredacteur NRC Handelsblad, Mark Duursma, heeft de flyer getweet om reizigers op te hoogte te brengen van de stand van zaken van Transavia.

Vergoeding bij annulering Transavia vluchten door staking

Mochten de piloten het werk neerleggen wat tot annuleringen leidt, dan is het mogelijk om compensatie te claimen bij Transavia. Dit is echter alleen achteraf mogelijk.