Type vlucht heeft geen invloed op de omvang van de compensatie

maandag 11 september 2017

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft afgelopen donderdag bepaald dat er geen onderscheid bij de berekening van het bedrag van de compensatie tussen passagiers die hun eindbestemming met een rechtstreekse vlucht bereiken en passagiers die dit met een aansluitende vlucht doen.

Drie passagiers spanden een zaak aan tegen Brussels Airlines voor een vlucht van Rome naar Hamburg met een overstap in Brussel. Zij claimden recht op compensatie te hebben op basis de Verordening (EG) nr. 261/2004, omdat hun vlucht drie uur en vijftig minuten later is aangekomen op de eindbestemming dan oorspronkelijk was gepland. De passagiers zouden volgens de Europese verordening bij een vertraging van drie uur of meer recht hebben op een compensatie van 250 euro voor vluchten van 1500 kilometer of minder en recht op 400 euro voor vluchten van meer dan 1500 kilometer.

Recht op 250 of 400 euro?

Doordat de passagiers met een vlucht van Brussels Airlines van Rome naar Hamburg zijn gereisd via Brussel, vraagt de Duitse rechtbank zich af hoe de verschuldigde compensatie berekend moet worden voor deze rechtstreeks op elkaar aansluitende vluchten. Het is voor de rechtbank namelijk niet duidelijk hoe de totale vluchtafstand berekend moet worden. Daarom is de vraag aan het Hof voorgelegd of het bij de berekening van de compensatie gaat om de totale vlucht tussen Rome en Hamburg (1326 km) of de werkelijk afgelegde afstand (in dit geval 1656 km).

Hemelsbreed gemeten afstand

Het Hof heeft geoordeeld dat de compensatie die aan passagiers verschuldigd is bij annulering of langdurige vertraging van rechtstreeks aansluitende vluchten dient te worden berekend op basis van de hemelsbreed gemeten afstand tussen de luchthavens van vertrek en aankomst. Dit houdt dus bij deze zaak in dat de afstand tussen Rome en Hamburg (1326 km) bij de vaststelling van het bedrag van de compensatie moet worden meegenomen. De passagiers hebben in dit geval dus recht op 250 euro per persoon.

Geschreven door: team Vlucht-vertraagd.nl