UK border control resized

Strengere grenscontroles: gemiste vluchten en vertragingen

dinsdag 29 augustus 2017

De Europese Unie heeft de grenscontroles aangescherpt en luchtvaartorganisaties voorspellen een storm aan chaos. Volgens de organisaties is er onvoldoende mankracht om alle passagiers snel genoeg door de strengere paspoortcontrole te laten gaan met als gevolg meer vertragingen.

De extra checks duren 20 seconden meer per passagier, wat per vlucht een uur extra werk oplevert. Daarom dringen luchtvaartorganisaties IATA, A4E, AIRE en ERA erop aan om meer mankracht in te schakelen en moeten er meer poortjes komen voor automatische grenscontroles.

Na de invoering van de regulering EU 458/2017 zijn er tussen april en juni het aantal vertraagde vluchten met 97 procent gegroeid als gevolg van de langere wachtrijen bij de paspoortcontrole. Dit was onder meer te merken op Schiphol waar inmiddels het aantal Marechaussees is opgevoerd.

Gemiste vlucht

De ingevoerde regulering beïnvloed volgens de luchtvaartorganisaties de operatie van luchtvaartmaatschappijen op luchthavens. Doordat passagiers vast staan in de rij bij de paspoortcontrole worden zij als no-show geregistreerd en vertrekt het vliegtuig zonder de passagiers. Deze passagiers moeten allemaal op andere vluchten geboekt worden. Naast dat de passagier later op zijn eindbestemming is, heeft de passagier ook geen recht op een schadevergoeding, omdat het probleem zich voordeed op de luchthaven en daarvoor kan de luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk voor gehouden worden. Dit heeft een negatieve invloed op de reiservaring van de passagier.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl