200 Nederlandse passagiers gestrand op Madeira vanwege storm

dinsdag 8 augustus 2017

Op het Portugese eiland Madeira zitten zo’n 200 Nederlandse passagiers sinds zaterdag vast vanwege weersomstandigheden. Wegens een stevige storm kunnen vliegtuigen niet vanaf Funchal International Airport vertrekken.

Een TUIfly-vliegtuig dat is ingezet om de gestrande passagiers op te halen heeft tot drie keer aan toe niet kunnen landen op Funchal. Het betreft TUIfly en Corendon Dutch Airlines passagiers en in totaal kunnen duizenden passagiers niet van het eiland af komen. Tientallen vluchten werden geannuleerd, omdat het onmogelijk is om te landen of op te stijgen.

200 Nederlandse passagiers gestrand op Madeira vanwege storm

Op de grond slapen

De afgelopen dagen is er uitgeweken naar het Spaanse eiland Tenerife en het nabijgelegen eiland Porto Santo. Vanaf maandag is het wel weer mogelijk om te landen op Funchal. Passagiers werden de eerste nacht ondergebracht in hotels, maar de dagen erop moesten zij op de grond van de luchthaven slapen. Dinsdagmiddag worden passagiers per ferry naar Porto Santo gebracht waar zij daar vandaan naar Nederland vliegen.

Schadevergoeding

In een geval als deze hebben de gestrande passagiers helaas geen recht op compensatie, want weersomstandigheden worden gezien als overmacht en daar kan je luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk voor gehouden worden. Let wel: de airline is verplicht om naar omstandigheden passagiers tegemoet te komen door bijvoorbeeld hotelovernachtingen en eten en drinken aan te bieden. Om deze kosten te claimen, is het van belang dat de betalingsbewijzen worden bewaard.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl