EU bedenkt plan om gevolgen van stakingen luchtverkeersleiding te verminderen

maandag 12 juni 2017

De Europese Commissie heeft aangekondigd de gevolgen van stakingen van luchtverkeersleiding te willen verminderen. Het plan zou de Europese transportvakbonden verplichten om drie weken van te voren een staking aan te kondigen zodat landen hierop kunnen inspelen.

De Commissie wil dankzij het plan het dialoog tussen de bonden en overheden bevorderen. Uit een analyse van de Commissie is namelijk gebleken dat in de landen waar goed contact onderhouden wordt haast geen stakingen meer zijn. De Commissie benadrukt dan ook dat het niet de bedoeling is dat stakingen in de ban worden gedaan, de mogelijkheid om te staken blijft een fundamenteel recht. In het plan van de EU staat onder meer dat vliegen over landen waar de luchtverkeersleiding staakt mogelijk moet zijn. De vluchten die tussen landen vliegen die niks met de staking te maken hebben, moeten er op deze manier geen last van ondervinden.
EU bedenkt plan om gevolgen van stakingen luchtverkeersleiding te verminderen
Tussen 2004 en 2016 hebben er in Europa 375 stakingen plaatsgevonden die samen 10 miljoen minuten vertraging veroorzaakten en kostten ongeveer een miljard euro. Ongeveer 27 miljoen passagiers werden hier de dupe van. Van deze stakingen werd er ongeveer veertien procent veroorzaakt door de luchtverkeersleiding. In deze periode hebben er geen stakingen in Nederland plaatsgevonden, waaruit we zouden kunnen concluderen dat er sprake is van een goede communicatie.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl