Bagage

Koffer bijboeken duurder dan je vliegticket

maandag 15 augustus 2016

Soms is het meenemen van je koffer zelfs duurder dan het vliegticket zelf. Bij de lowcost airlines is dit meestal het geval, zo blijkt uit onderzoek van boekingswebsite tix.nl. En een te zware koffer meenemen kan al helemaal een dure grap worden.

De kosten voor de koffers lopen nogal uiteen. Bij Easyjet kan het voorkomen dat je 51 euro moet betalen voor je koffer en dat is regelmatig meer dan de prijs voor je ticket. Daarnaast zijn de lowcost airlines Wizzair en Ryanair ook erg prijzig wat betreft ruimbagage. De tarieven kunnen hier oplopen tot 48 en 50 euro.

Extra kosten

Het vergelijken van de prijzen van een vliegticket is best lastig omdat er bij sommige luchtvaartmaatschappijen sprake is van onverwachte extra kosten. Volgens Tix worden bij Easyjet, Transavia en Vueling de extra kosten pas tijdens het boeken duidelijk.

Airberlin en Lufthansa zijn de enige luchtvaartmaatschappijen waarbij je – in de klasse Economy Classic – gratis een koffer mee mag nemen. Daarnaast is TUI ook goedkoop, daar betaal je 15 euro voor een koffer van 22 kilo.

Bijbetalen bij te zware koffer

Wanneer je koffer bij het inchecken zwaarder blijkt dan het gereserveerde gewicht, moet je bij iedere luchtvaartmaatschappij bijbetalen. Bij de helft van de onderzocht airlines is dit een vast bedrag, variërend van 20 euro bij Wizzair tot 55 euro bij KLM.

Sommige luchtvaartmaatschappijen hanteren echter een variabel tarief. Bij TUI betaal je 5 euro per 5 kilo en een vast bedrag van 10 euro. Maar doe je dit met Easyjet? Dan betaal je 14 euro per extra kilo.

Tix heeft voor reizigers een handig overzicht gemaakt met alle kosten voor een koffer.