Klm1

Donderdag acties grondpersoneel KLM

woensdag 27 juli 2016

Donderdag acties grondpersoneel KLM

Donderdag 28 juli 2016 voert het grondpersoneel van KLM acties op Schiphol. De vakbonden hadden de luchtvaartmaatschappij een ultimatum gesteld om op de cao-eisen in te gaan, maar KLM heeft besloten om het personeel niet tegemoet te komen. De werknemers willen een beter salaris, betere arbeidsvoorwaarden en meer garanties.

De acties vinden plaats na 18.00 en kunnen mogelijk overlast voor passagiers veroorzaken. Het is nog niet bekend hoe de acties er precies uit gaan zien.

Loonsverhoging

De bond eist één procent loonsverhoging voor iedereen, met een minimum van 75 euro bruto per maand. Daarnaast moeten er meer vaste banen komen voor de vele uitzendkrachten die al jaren op onzekere krachten, structureel werk doen. Ook eist de bond geen verslechtering van de vakantie- en seniorendagen.

Problemen Schiphol

Volgens de FNV zijn de problemen op Schiphol talrijk. “Er verdwijnen steeds meer vaste banen, arbeidsvoorwaarden worden aangetast, de werkdruk neemt toe en staatsgesubsidieerde luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten veroveren de Europese markt voor intercontinentaal vliegen. Ook dreigen low cost carriers de norm te gaan stellen in de luchtvaart”, zo stelt de bond in een verklaring.

Gelijk speelveld

“De doorgeslagen liberalisering van de luchtvaartsector leidt tot een druk op kwaliteitsbanen en de werkgelegenheid op Schiphol. KLM wil hierin meegaan, door jaar in jaar uit te snijden in personeelskosten. Wij zijn juist van mening dat we samen met KLM de druk richting Schiphol, politiek Den Haag en Europa moeten opvoeren voor een meer gelijk speelveld in de luchtvaart. Waar ligt anders de grens? Totdat er geen vaste banen meer over zijn en we het normaal gaan vinden dat een stewardess bij KLM 800 euro per maand verdient, zoals bij Ryanair? Voor de aandeelhouders kunnen de arbeidskosten niet laag genoeg zijn, maar voor de werknemers en de economie belooft dit weinig goeds”.

CAO

In totaal geldt de cao voor zo’n 14.500 grondmedewerkers, waaronder de incheckmedewerkers, bagage-afhandelaars en technici. Een paar duizend werken op uitzendbasis bij KLM.

Geschreven door: Team Vlucht-Vertraagd.nl