Passport 315266 640

ANWB: ‘Geef je paspoort nooit af’

woensdag 8 juni 2016

ANWB: ‘Geef je paspoort nooit af’

De ANWB wil dat reizigers hun paspoort of identiteitsbewijs niet meer hoeven af te geven bij accomodaties en verhuurbedrijven. Identiteitsfraude wordt anders wel erg makkelijk gemaakt.

De bond heeft aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in een brief gevraagd actie te ondernemen. “De vakantieperiode breekt weer aan en dat is dé tijd waarbij mensen risico lopen omdat ze zich vaak bij aankomst in hotel of camping moeten identificeren door hun paspoort of identiteitskaart in te leveren of te laten kopiëren”, aldus Markus van Tol (ANWB).

De ANWB geeft aan dat het verstandig is om je burgerservicenummer (BSN) af te dekken. “Met die gegevens is het voor iemand met slechte bedoelingen mogelijk om bijvoorbeeld een telefoonabonnement af te sluiten, bankrekening te openen of een lening af te sluiten op jouw naam. Bij ruim een derde van de meldingen van identiteitsfraude, is het probleem begonnen nadat iemand zijn paspoort of kopie ervan ergens had achtergelaten”, zegt van Tol.

Twee miljoen slachtoffers

In het verleden zijn volgens van Tol al ruim twee miljoen mensen slachtoffer geweest van identiteitsfraude. “Je praat dan over een schadepost van zo’n 3 miljard euro. In bijna de helft van de gevallen gaat het om financiële identiteitsfraude, bijvoorbeeld door skimmen. Bijna 20 procent van de slachtoffers kreeg te maken met ID-fraude via internet, bij 10 procent was sprake van het gebruik van andermans identiteit om straffeloos een overtreding of misdrijf te begaan, terwijl eenzelfde percentage een vals burgerservicenummer gebruikte bij een huisarts of in een ziekenhuis.”

BSN afdekken

Je paspoort wordt vaak door bedrijven als borg gebruikt. Maar hiervoor is een creditcard of een Camping Key Europe echter beter geschikt. “En als je dan toch je paspoort moet afgeven, zorg dan dat je een kopie geeft, waarop het BSN is doorgekrast”, aldus van Tol.