Walkie talkie 780308 960 720

VN verbiedt lithium-ionbatterijen in laadruim vliegtuig

vrijdag 26 februari 2016

De Verenigde Naties hebben besloten een verbod in te stellen op oplaadbare lithium-ionbatterijen in het laadruim van vliegtuigen. Het verbod wordt ingevoerd vanwege het brandgevaar van de batterijen.

Aanleiding verbod

Lithium-ionbatterijen zijn onder andere te vinden in smartphones, camera’s, laptops, tablets en elektrische tandenborstels. Amerikaanse maatschappijen als Delta en American Airlines stelden het verbod al eerder in. De aanleiding voor het algehele verbod, geldend op alle commerciële vluchten, zouden de zogenaamde hoverboards uit Azië zijn. Deze schijnen gevaarlijk te zijn omdat de batterij in brand kan vliegen. Er zijn tot nu 52 meldingen in de VS van hoverboards die in de brand vlogen. Passagiers mogen de batterijen nog wel in hun handbagage meenemen.

Vliegtuigen niet hittebestendig

Uit enkele laboratoriumtests is gebleken dat moderne vliegtuigen niet bestendig zijn tegen de hitte en de kleine explosies die kunnen ontstaan door de lithium-ionbatterijen. Dit kan gebeuren doordat de batterijen te dicht op elkaar gepakt of beschadigd zijn. De maatregel gaat op 1 april in en blijft van kracht tot 2018, of totdat er een brandwerende verpakking voor de batterij wordt ontworpen.

Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl