Airplane 744861 960 720

Toestel Virgin Atlantic keert om door laser

maandag 15 februari 2016

Een vliegtuig van Virgin Atlantic moest vannacht aan de grond worden gezet omdat het toestel werd beschenen door een laser. Dit gebeurde vlak na vertrek vanaf de luchthaven Heathrow. 

Piloot onwel

Het ‘laser-incident’ gebeurde vlak nadat het vliegtuig vertrokken was vanaf Heathrow op de nacht van zondag op maandag. Een van de piloten werd hierdoor onwel, waarop de airline besloot het toestel weer te laten landen. De Airbus A340, die onderweg was naar New York, had 252 passagiers en vijftien bemanningsleden aan boord.

De airline heeft haar excuses aangeboden aan de inzittenden, die desondanks niet allemaal even tevreden waren met de manier waarop er met de situatie om werd gegaan. Boze passagiers klaagden dat zij 's nachts niet bij hun bagage konden en dat er niet voor vervoer naar het hotel was gezorgd. Ook vertelde een passagier aan Sky News dat er weinig medeleven werd getoond door Virgin Atlantic.

Meerdere incidenten

Dit is niet de eerste keer dat er een incident met een laser plaatsvindt. Vliegtuigen worden alarmerend vaak beschenen door lasers, wat erg gevaarlijk is en dan ook zwaar wordt bestraft. Moderne laserpennen zijn erg afleidend voor piloten en kunnen zelfs permanente blindheid veroorzaken. Tussen januari 2009 en juni 2015 zijn er 8998 incidenten in de luchtvaart voorgekomen met een laserpen.

De politie is een onderzoek gestart naar de dader. Tot zover is er niemand aangehouden.

Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl