Aircraft 537963 960 720

Vluchten naar VS langer door klimaatverandering

vrijdag 12 februari 2016

Vluchten van Europa naar de Verenigde Staten zullen in de toekomst langer gaan duren vanwege klimaatverandering. Dit zal vervolgens weer gevolgen hebben voor de kosten en de CO2-uitstoot.

Vanwege de stijgende broeikasgassen in de atmosfeer worden oostwaartse stromen sneller. Dit houdt in dat er sterkere winden ontstaan, wat als gevolg heeft dat vliegtuigen er langer over doen om vanuit Europa naar de VS te vliegen. Deze conclusies zijn voortgekomen uit een onderzoek van de Universiteit van Reading, Engeland. Er staat natuurlijk tegenover dat wanneer het toestel oostwaarts vliegt, deze juist sneller op bestemming zal zijn.

Vijf minuten meer en minder

Uiteindelijk gaat het maar om een vertraging van vijf minuten en op de terugweg zal de vluchtduur ook maar met maximaal vijf minuten verkort worden. Deze tijdswinst is dus niet voldoende om te compenseren voor het tijdverlies van de heenvlucht. En alleen deze extra vijf minuten hebben al enorme gevolgen; de Trans-Atlantische luchtvaart zal hierdoor 2000 extra vlieguren maken en het brandstofverbruik zal met 33 miljoen liter stijgen. Dit zal er weer toe leiden dat er meer CO2 wordt uitgestoten.

Of de gevolgen van klimaatverandering daadwerkelijk zo drastisch zullen zijn, moeten we nog maar afwachten. In het verleden werd al voorspeld dat de stijging van broeikasgassen de turbulentie zou versterken, maar dat heeft tot op heden nog geen invloed gehad op de luchtvaart.


Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl