London 938880 960 720

Lange wachttijden op Schiphol wegens personeelstekort marechaussee

maandag 25 januari 2016

Wegens een tijdelijk tekort aan personeel van de Koninklijke Marechaussee ontstonden er dit weekend lange rijen bij de paspoortcontrole op Schiphol. Hierdoor misten tientallen passagiers hun vlucht. Verwacht wordt dat dit soort problemen zich de komende tijd nog vaak zullen voordoen op de luchthaven.

Op social media werd er zaterdagochtend heel wat geklaagd over vluchten die werden gemist door het lange wachten. De wachttijden zouden oplopen tot maar lieft twee uur bij de paspoortcontroles. Dit werd bevestigd aan NU.nl door woordvoerders van Schiphol en de marechaussee.

Taken erbij voor marechaussee

“We worstelen momenteel met onze mankracht", zegt een woordvoerder. In september heeft de marechaussee er taken bij gekregen zoals extra grenscontroles en het bewaken van hoge risico-objecten, onder andere door de toegenomen terroristische dreiging. Daardoor moet het beschikbare personeel vaak elders (bijvoorbeeld in het buitenland) ingezet worden, met tekorten op andere plekken als gevolg. Er worden momenteel 300 nieuwe marechaussees opgeleid. "Maar tot zij de opleiding hebben afgerond, moeten we roeien met de riemen die we hebben. En dat betekent dat er soms minder mensen kunnen worden vrijgemaakt voor de paspoortcontroles dan we zouden willen." Omdat er geen concessies gedaan zullen worden aan de kwaliteit van de grensbewaking zal dit leiden tot langere wachttijden. 

Passagiers zullen hier de komende tijd nog de negatieve gevolgen van merken. De problemen zullen zich nog zeker enkele maanden voordoen.

Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl