Riem

Werknemers houden massaal vakantiedagen over

dinsdag 19 januari 2016

Uit een Telegraafenquête blijkt dat twee derde van de werknemers in 2015 de vakantiedagen niet op krijgt. Ze houden massaal vakantiedagen over, maar geven toch aan geen vrije dagen te willen missen. Zelfs niet als daar een hoger salaris tegenover staat.

De hardwerkende Nederlanders durven hun dagen gewoonweg niet op te maken. Zo legt zelfs een op de drie een voorraad aan om strategisch te kunnen inzetten, voor bijvoorbeeld mantelzorg of de verzorging van een ziek kind. Daarnaast is een kwart van de ondervraagden te druk om vrij te nemen en houdt daardoor dus dagen over.

Vakbonden slaan de handen ineen met werkgevers om de enorme berg aan ongebruikte vakantiedagen aan te pakken. Het opgebouwde verlof drukt namelijk op de balansen voor veel bedrijven en dat gaat ten koste van de winst. Inmiddels wordt aan de cao-tafels steeds vaker het persoonlijk keuzebudget (PKB) opgenomen in de arbeidsvoorwaarden. Dit houdt in dat medewerkers bepaalde arbeidsvoorwaarden naar eigen keuze voor elkaar kunnen ruilen.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl