Airport 690556 960 720

Optreden staatssecretaris bij weigeren compensatie niet verplicht

vrijdag 15 januari 2016

Wanneer vliegpassagiers geen compensatie krijgen van de luchtvaartmaatschappij bij een vluchtvertraging of -annulering terwijl daar wel recht op is, is de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu niet verplicht op te treden. Dat oordeelde de advocaat-generaal Yves Bot donderdag.

Nationale inspectie

In Europa worden de rechten van vliegtuigpassagiers beschermd in de Europese verordening. Per land is een instantie toegewezen die toezicht houdt op de naleving van deze wetgeving. In Nederland is dit de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Volgens advocaat-generaal Yves Bot heeft deze nationale instantie echter geen handhavingsplicht, schrijft NU.nl.

De Raad van State heeft vragen gesteld rondom deze kwestie. Zij wilden weten of nationale instanties verplicht moeten optreden als een passagier niet wordt gecompenseerd door de airline. Volgens Bot is dit niet aan de nationale instantie en zullen zulke zaken moeten worden voorgelegd aan een bevoegde nationale rechter. Deze kan weer vragen stellen aan het Hof van Justitie van de Europese Unie. "Zo wordt verzekerd dat de verordening in heel de EU op dezelfde wijze wordt toegepast", aldus Bot.

In geval van een vertraging of annulering van een vlucht hebben passagiers recht op een vergoeding die kan oplopen tot maximaal 600 euro per persoon. Dit staat vastgelegd in de Europese verordening. Ook hierin staat dat alle lidstaten een nationale instantie moeten aanwijzen om toezicht te houden op deze wetgeving en maatregelen moeten nemen wanneer er niet aan de wet wordt gehouden.

Weigeren compensatie passagiers

De zaak in kwestie is die van Nederlandse passagiers die, ondanks de regelgeving, geen schadevergoeding kregen met hun vertraagde en geannuleerde vlucht van KLM en Royal Air Maroc. De gedupeerden hebben de toenmalige staatssecretaris verzocht in te grijpen, maar dat is niet gebeurd. De zaak is bij de Raad van State terechtgekomen en hieruit is de vraagstelling voortgekomen. Het hierboven genoemde advies van de advocaat-generaal is niet-bindend. Het Hof zal over enkele maanden een definitieve uitspraak doen over de kwestie.

Geschreven door Team-Vlucht-Vertraagd.nl