Airport 519020 960 720

Veel Nederlanders niet op de hoogte van rechten annuleringsverzekering

donderdag 14 januari 2016

De meeste mensen weten niet precies waar zij recht op hebben in het geval van een annulering. Vier op de vijf Nederlanders weet niet wat wel en niet gedekt wordt door een annuleringsverzekering, blijkt uit onderzoek van de ANWB  onder duizend respondenten.

Gegronde redenen

86 procent weet dat wanneer er sprake is van ziekte of een sterfgeval van een familielid, er beroep kan worden gedaan op de annuleringsverzekering. Maar ook in andere gevallen kan er aanspraak worden gemaakt op een vergoeding. Een onverwachtse afzegging van een reisgenoot is bijvoorbeeld ook een geldige reden om een vakantie te annuleren. Hier is slechts 18 procent van de ondervraagden bekend mee. Ook een niet te repareren auto die gebruikt zou worden voor de vakantie valt onder de verzekering (20 procent weet hiervan af).

Maar 21 procent van de ondervraagden wist dat er gebruik gemaakt kan worden van de annuleringsverzekering bij het accepteren van een nieuwe baan of het onverwacht werkloos raken. Ook een echtscheiding en het ontdekken van een zwangerschap zijn gegronde redenen om een vergoeding aan te vragen.

Omboeken niet vergoed

Het omboeken van de vakantie is een van de zaken waar geen claim voor ingediend kan worden. Terwijl juist 14 procent van de ondervraagden denkt dat dit juist wel gedekt wordt. Maar liefst 56 procent is daarnaast niet op de hoogte van het recht op een vergoeding bij een vluchtvertraging van meer dan drie uur. Bij een vluchtannulering geldt dit recht vanaf twee uur.

Afsluiten van een annuleringsverzekering

Een op de vijf Nederlanders sluit een kortlopende annuleringsverzekering af wanneer zij op vakantie gaat en bijna de helft heeft een doorlopende verzekering. Een van de belangrijkste redenen die de ondervraagden aangaven voor het niet afsluiten van zo'n verzekering is dat zij de risico’s niet zo hoog inschatten.

De claims die het meeste binnenkomen bij de verzekeraar zijn wegens ziekte en ongeval (18 procent). Slechts zo’n 13 procent van de ondervraagden heeft weleens geld teruggevraagd wegens ziekte of een sterfgeval en 31 procent heeft zelfs nog nooit een claim ingediend.

Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl