Welcome 675017 960 720

2015 veiligste jaar ooit voor luchtvaart

maandag 28 december 2015

Het jaar 2015 is het veiligste jaar in de luchtvaart geweest sinds 1946. In het afgelopen jaar zijn er veertien toestellen verongelukt, wat relatief gezien weinig is.

In 2014 was het aantal ongevallen met twintig ook al historisch laag. Dit jaar werd er echter nog een hoger niveau van veiligheid bereikt. Dit blijkt uit cijfers die NU.nl heeft ontvangen van Aviation Safety Network (ASN). Ongevallen die door kwade opzet zijn veroorzaakt worden niet meegerekend. Zo staan het ongeval met de Russische Airbus en de crash van Germanwings van dit jaar niet in het rijtje. Deze worden als een aanslag en als zelfmoord gezien.

Ook het aantal overledenen bij een crash zijn lager dan normaal, namelijk 186 personen. "Ondanks enkele ernstige ongevallen was 2015 een zeer veilig jaar voor de burgerluchtvaart", aldus Harro Ranter, eigenaar van ASN en veiligheidsexpert. "Hiermee volgt afgelopen jaar de trend die in 2000 werd ingezet. Vliegen wordt steeds veiliger." Uit onderzoeken van het ASN is gebleken dat als het veiligheidsniveau in de afgelopen twintig jaar niet zou zijn verbeterd, er in 2015 honderd dodelijke ongevallen zouden zijn gebeurd. "Dat onderstreept nogmaals hoeveel veiliger de luchtvaart is geworden," zegt Ranter.


Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl