Aircraft 520783 960 720

Nummertje trekken bespaart tijd bij instappen

vrijdag 18 december 2015

KLM heeft een oplossing gevonden om de ergernissen van passagiers te verminderen. Het dringen bij de gate en klimmen over medepassagiers in het vliegtuig moet vermeden worden door middel van het trekken van een nummertje voor boarden.

Productstrategiemanager Jan van Helden van KLM meldt aan de Volkskrant dat een nummertje trekken bij de gate net zoals bij de slager, het instapproces met 45 procent kan versnellen. Tenminste, dit is wat wiskundigen op papier hebben berekend. In de werkelijkheid is het proces met 20 procent versneld, wat neerkomt op ongeveer drie tot vijf minuten. Dit klinkt als weinig, maar iedere minuut dat een vliegtuig stilstaat op een luchthaven kost aardig wat geld en daardoor zou dit toch een forse tijdsbesparing kunnen opleveren.

Smart boarden

De afgelopen twee jaar heeft KLM dit systeem met 200.000 passagiers getest bij vijf gates. Tijdens het zogeheten Smart Boarding-experiment scanden passagiers hun boardingpass om vervolgens via een systeem een nummertje te krijgen. Zij mochten pas instappen als hun nummer op het scherm verscheen. Het experiment laat passagiers eerst achterin bij de window seats het vliegtuig instappen, vervolgens mogen de passagiers op de middelste stoelen plaatsnemen en daarna de gangpadrijen.

Knelpunten

KLM wil de resultaten van de pilot gebruiken om de omkeertijd van haar vliegtuigen te verkleinen. Volgens van Helden is de volgende stap de procedure bij de gate verbeteren. ‘Vooral het scannen van instapkaarten kan een knelpunt zijn.’ Of het smart boarden helemaal doorgevoerd gaat worden, is nog niet besloten.

Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl