Seats 519002 960 720

Passagiersgegevens worden zes maanden opgeslagen

dinsdag 8 december 2015

De gegevens van vliegtuigpassagiers worden zes maanden lang beschikbaar gesteld en zijn uitwisselbaar voor opsporingsdiensten in Europa. De Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie zijn afgelopen vrijdag tot een akkoord gekomen in Brussel.

Twee maanden geleden schreven we al dat het kabinet tegen het opslaan van passagiersgegevens was, omdat het een schending van privacy zou zijn. Maar nu is er toch een akkoord gesloten. Er wordt al vijf jaar onderhandeld over het Passagiersnamen Register (PNR). Tijdens deze onderhandelingen werd gepleit voor een langere bewaartermijn, namelijk vijf jaar, door Frankrijk en België. Uiteindelijk is er ingestemd met zes maanden. Daarnaast worden gegevens van passagiers die binnen de EU vliegen geregistreerd en uitgewisseld als een lidstaat er om vraagt.
Het Europees Parlement wilde in eerste instantie alleen instemmen als het uitwisselen van gegevens verplicht werd. Hier waren de lidstaten het niet mee eens; zij willen de gegevens alleen vrijwillig vrijgeven.

Het PNR-systeem wordt binnenkort ingevoerd, zegt EU-commissaris Dimitris Avramopoulos. "Iedereen begrijpt dat er geen tijd te verliezen is. Het systeem biedt bescherming aan burgers en respecteert tegelijkertijd hun rechten. Het is een efficiënte manier om grenzen beter te controleren." Na de termijn van zes maanden worden de gegevens anoniem en deze blijven vervolgens nog vier en een half jaar in de database.

Steeds meer landen zagen de noodzaak in van het systeem, zeker na de aanslagen in Parijs. Voornaamste reden van het PNR-systeem is om het reisgedrag van terreurverdachten in de gaten te houden.

Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl