Travel 778338 640

Paspoortcontroles binnen Europa mogelijk aangescherpt

vrijdag 20 november 2015

Paspoortcontroles binnen Europese landen zullen mogelijk aanzienlijk aangescherpt worden om nieuwe aanslagen te voorkomen. Hierover pleegt de Europese Commissie vrijdag spoedberaad, naar aanleiding van de aanslagen in Parijs. Van inwoners van Schengenlanden wordt aan de grens nu alleen het paspoort gecontroleerd, en dit moet uitgebreid worden.

De Europese ministers komen vandaag bijeen voor dit spoedberaad. Dit meldt persbureau Reuters op basis van vertrouwelijke documenten van Frankrijk. Hierin vraagt het land om strengere grenscontroles na de aanslagen in Parijs van vorige week vrijdag. Nu is het zo dat bij het intreden van een Schengenland alleen het paspoort (visueel) wordt gecontroleerd. Voor maart 2016 is het de bedoeling dat de Schengenlanden de gegevens van de passagier ook door middel van de databank van Interpol gecontroleerd worden. Deze databank houdt gegevens bij van mensen met een strafblad of mensen die gevolgd worden door de veiligheidsdiensten in andere landen. Mogelijk zal deze aanpassing in het beleid zorgen voor langere wachttijden op luchthavens.

Behalve over uitbreiding en verbetering van de controles praten de ministers vandaag ook over een betere aanpak van de handel in (illegale) wapens en een Europees systeem voor de uitwisseling van persoonsgegevens voor vliegtuigpassagiers, ook op vluchten tussen Schengenlanden.

Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl