Airplane 410299 640

Aangepast reisadvies voor Sharm el-Sheikh

donderdag 5 november 2015

De Nederlandse luchtvaartmaatschappijen TUI, Transavia en Corendon hebben aangegeven tenminste tot en met zondag niet van en naar de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh en ten noorden van de Sinaïwoestijn te vliegen. De beslissing is gemaakt naar aanleiding van de crash van het Russische Kogalimavia-toestel, afgelopen zaterdag.

Brits veiligheidsonderzoek

De Nederlandse maatschappijen vermijden voorlopig de vliegroutes en wachten het Britse veiligheidsonderzoek af, zo maakte het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdagavond bekend. Het besluit werd genomen na overleg tussen de Nationale Coördinator Terrorismebestrijdingen en Veiligheid (NCTV), de inlichtingendienst (AIVD), de luchtvaartmaatschappijen en het ministerie van Buitenlandse Zaken over de crash van afgelopen zaterdag. Nederland heeft daarnaast ook contact met de Britse autoriteiten over een lopend onderzoek. Woensdag maakten deze autoriteiten bekend dat de crash van het Russische passagierstoestel veroorzaakt werd door een explosief van binnenuit. Alle 224 inzittenden kwamen hierbij om het leven. Een Egyptische tak van IS wordt geacht verantwoordelijk te zijn voor de aanslag.

Aangepast reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft woensdag het reisadvies voor Egypte aangepast om niet naar Sharm el-Sheikh te vliegen. TUI, ANVR en andere reisorganisaties wachten op dit moment af of er een negatief reisadvies van Buitenlandse Zaken komt. De reisorganisatie heeft in gevallen van molest (een (burger-)oorlog, opstand, oproer, terrorisme en rellen) de plicht om de vakantieganger terug te halen. De 408 Nederlanders die zich in Sharm el-Sheikh bevinden hoeven op dit moment echter niet geëvacueerd worden uit de Egyptische badplaats, omdat het er veilig genoeg is. Hoewel reisverzekeringen in het geval van overmacht vaak niet dekkend zijn, kunnen gestrande vakantiegangers in gevallen van overmacht wel aanspraak maken op dekking via het calamiteitenfonds. Hiervoor kan het dus verstandig zijn informatie bij de verzekeraar op te vragen.

Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl