Flying traveling travelling airplane large

Gecrasht Russisch vliegtuig zond geen noodsignaal uit

maandag 2 november 2015

Het Russische vliegtuig dat zaterdagochtend 23 minuten na vertrek van de radar verdween zond geen noodsignaal uit voordat het toestel neerstortte, aldus de Egyptische minister van civiele luchtvaart. Deze conclusie is voortgekomen uit het eerste onderzoek naar de zwarte dozen. De exacte oorzaak van de crash is nog niet bekend. Op zondagavond zijn de eerste slachtoffers vanuit Caïro naar Rusland gevlogen. Het gaat om 162 lichamen die naar Sint-Petersburg zijn gebracht. Hier zullen de lichamen worden geïdentificeerd en verder onderzocht.

Verdwenen van de radar

Het vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Kogalimavia stortte zaterdag neer in het Egyptische Sinaï. In het vliegtuig zaten 217 passagiers en zeven bemanningsleden, die allen om het leven zijn gekomen. Het vliegtuig vertrok van de vakantiebestemming Sharm-el-Sheikh en was op weg naar Sint-Petersburg. Deze vliegtuigramp is de dodelijkste sinds jaren in Rusland. Duizenden mensen zijn zondag naar Sint-Petersburg gekomen om een eerbetoon te brengen aan de slachtoffers van de crash. President Poetin heeft zondag als dag van nationale rouw uitgeroepen in Rusland en heeft de familieleden van de slachtoffers gecondoleerd.

'Geen technisch mankement'

Zowel Rusland als Egypte is een onderzoek gestart naar de crash. De Islamitische Staat heeft beweerd dat zij het passagierstoestel uit de lucht hebben gehaald, maar het is volgens de Russische minister van Transport uitgesloten dat het om een aanval met een raket zou gaan. De oorzaak zou een technisch mankement zijn geweest. Hierdoor zou het vliegtuig al in de lucht in tweeën zijn gebroken. De luchtvaartmaatschappij heeft echter uitgesloten dat een technisch mankement de oorzaak zou zijn. De motoren zijn op 26 oktober voor het laatst gecontroleerd en hier zou niks mee aan de hand zijn geweest, volgens een topman van Kogalimavia. De maatschappij zit ook niet in financiële problemen, dus er is niet bezuinigd op onderhoud. De oorzaak zou dus van buitenaf moeten zijn gekomen, aldus de airline.

Volgens de Russische aanklagers was er zeker ook geen tekort aan brandstof aangezien er genoeg brandstof aan boord was toen het vliegtuig vertrok van Sharm-el-Sheikh. Daarnaast heeft de crew onlangs nog een medische check gehad en volgens persbureau Interfax is hier niets opvallends in naar boven gekomen.

Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl