London 938880 640

Kabinet tegen opslaan passagiergegevens

woensdag 7 oktober 2015

Het Europese plan om de passagiersgegevens van 500 miljoen Europeanen verplicht op te slaan moet volgens het kabinet in Brussel worden aangepast. Dat meldt RTL Nieuws vandaag. Het registeren van dergelijke gegevens zou het opsporen van terroristen en andere criminelen moeten bevorderen.

Dat willen regeringspartijen VVD en PvdA, meldt RTL Nieuws vandaag. Het voorstel is een te grote inbreuk op privacy van burgers. Het gaat hier om gegevens als dieetwensen tijdens vluchten en gegevens van passagiers van vluchten naar zonbestemmingen, de zogenaamde Passenger Name Records (PNR). Het opslaan van gegevens moet worden beperkt tot het volgen van verdachte reisroutes naar landen als Syrië, volgens de regeringspartijen.

"We delen de ambitie van Europa om samen te werken en slagvaardig te zijn tegen terrorisme", zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. "Maar dat kan niet betekenen dat de diensten onbeperkt in onze privégegevens mogen grasduinen. Wat dat betreft gaat het Europese voorstel veel te ver."
De regeringspartijen sluiten een stap naar het Europese Hof van Justitie niet uit, als overleg in Brussel niets oplevert. Mocht het zover komen dan is dit de eerste keer dat het Nederlands parlement de weg naar het Europese Hof opent.

Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl