Wing 18934 640

Skytrax publiceert ranglijst beste en slechtste luchtvaartmaatschappijen

maandag 31 augustus 2015

De jaarlijkse ranglijst van Skytrax World Airline Star Rating is weer gepubliceerd, met daarin de beste en slechtste luchtvaartmaatschappijen van de wereld. Het Noord-Koreaanse Air Koryo is net als voorgaande jaren uitgeroepen als slechtste airline ter wereld.

De ranglijst wordt jaarlijks gepubliceerd door Skytrax. Het Britse onderzoeksbureau publiceerde de cijfers voor dit jaar afgelopen vrijdag. Vliegmaatschappijen worden hierin op de kwaliteit van hun voornaamste service en hun personeel beoordeeld door middel van sterren. Er zijn maximaal vijf sterren te behalen.

slechtste luchtvaartmaatschappijen van de wereld

Slechtste vliegmaatschappij
Air Koryo wist maar één ster binnen te slepen. Deze rating maakt Air Koryo de slechtste luchtvaartmaatschappij van de wereld. Eén ster houdt volgens Skytrax onvoldoende kwaliteit van diensten en slecht of inconsistent personeel in. Air Koryo is de enige vliegmaatschappij die met één ster is beoordeeld.

Vierde jaar op rij slechtste luchtvaartmaatschappij
Kim Jong-un’s vliegmaatschappij is voor de vierde keer beoordeeld als slechtste van de wereld. Skytrax heeft echter geen specifieke redenen gegeven voor deze beoordeling. Passagiers hebben een gemiddelde beoordeling (zes van de tien punten) gegeven op de website van de organisatie. MailOnline sprak met twee Britse reizigers die regelmatig met Air Koryo vliegen en die de beoordeling van Skytrax onterecht vinden. De negatieve argumenten die door passagiers worden gegeven gaan veelal over vluchten in het verleden en sinds de afgelopen twee jaar zijn de vluchten van Air Koryo een stuk aangenamer en te vergelijken met Europese vluchten, meldt één van de reizigers.

Middenmoot
De ranglijst telt 22 maatschappijen die beoordeeld zijn met twee sterren. Twee sterren houdt beneden middelmatig in. De twee gouden sterren worden vooral gegeven aan airlines van onderontwikkelde landen als Tadzjikistan en Jemen. Ierse lowbudgetairline Ryanair kreeg niet meer dan twee sterren, evenals Air Italy

Beste van de wereld
De luchtvaartmaatschappijen met een vijfsterrenbeoordeling zijn voornamelijk Aziatische bedrijven. Cathay Pacific Airways (Hong Kong) en Singapore Airlines wisten vijf sterren te krijgen. Qatar Airways is het enige niet-Aziatische land met een vijfsterrenbeoordeling.

Nederlandse luchtvaartmaatschappijen
Nederland scoort ook goed op de ranglijst. Met stip op nummer één in Nederland staat KLM, die maar liefst met vier sterren is beoordeeld. Daarnaast scoren goedkopere aanbieders als Transavia en ArkeFly drie sterren, wat een middelmatige tot acceptabele beoordeling inhoudt.

Klik hier voor de complete Skytrax ranglijst.

Geschreven door Team Vlucht-Vertraagd.nl