MH17: één jaar later

vrijdag 17 juli 2015

Vandaag is het precies één jaar geleden dat MH17 met bijna 200 Nederlanders neerstortte in Oekraïne. In totaal zaten er 298 mensen aan boord van het toestel. 298 levens zijn door het neerhalen van vlucht MH17 plotseling beëindigd.

Laatste kisten MH17 geland

Op 2 mei 2015 zijn de laatste kisten met stoffelijke resten van de slachtoffers van de ramp geland in Eindhoven. Van de 298 inzittenden is bijna iedereen geïdentificeerd, behalve twee Nederlandse passagiers. Forensisch experts hopen in Hilversum ook de laatste slachtoffers nog te kunnen identificeren.

Oorzaak ramp MH17

Premier Datuk Seri Najik Razak van Maleisië heeft aangegeven dat het onderzoeksteam dat het onderzoek naar de ramp uitvoert een ‘helder beeld’ heeft van de oorzaak van de ramp. Daarnaast zei hij dat het strafrechtelijke onderzoek naar de ramp waarschijnlijk eind dit jaar wordt afgerond. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een BUK-raket.

Humanitair fonds nabestaanden in de maak

Voor de nabestaanden van de slachtoffers is een humanitair fonds in de maak. Het fonds wil onder andere een monument voor de slachtoffers financieren. Luchtvaartjurist Frans Vreede en reisadvocaat Benno Friedberg zijn bezig met de organisatie van het fonds. ‘Naast het rouwproces en de verwerking is het belangrijk dat families schadeloos worden gesteld, met name de schrijnende gevallen’, meent Vreede.

Schiphol

Schiphol organiseert vandaag geen officiële herdenking voor de slachtoffers, maar heeft wel aangegeven dat iedereen welkom is om stil te staan bij de ramp. De vlag hangt halfstok op de luchthaven.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl