Vueling vliegtuig

Nieuwe controles op Schiphol veroorzaken chaos

woensdag 10 juni 2015

De invoering van de nieuwe veiligheidscontroles op Schiphol leveren grote chaos op. Er staan rijen van honderden meters waardoor de wachttijd ruim drie kwartier bedraagt.

Voor de invoering van de nieuwe controles waren de beloftes groots. Zo was het mogelijk om later te gaan boarden en zou de wachttijd maar maximaal tien minuten bedragen. Een week later bleek dit toch anders uit te pakken, het was namelijk een grote chaos op de luchthaven.

Passagiers moesten naar eigen zeggen meer dan een uur wachten voor de drie controleposten. Zo begon een van de rijen voor de controle in vertrekhal 1 al driehonderd meter verderop, in vertrekhal 2.

Verder bleek dat de zelfscanners in vertrekhallen 2 en 3 niet werkten. Hierdoor ontstond een nog grotere chaos.

‘Geen structureel probleem’

De woordvoerder van Schiphol houdt het op incidenten. ‘Dit is geen structureel probleem. We onderzoeken waardoor het gisteren is gaan knellen en hoe we de passagiersstromen beter kunnen inschatten zodat het in de drukke zomermaanden goed loopt’. Volgens hem is er ook geen sprake van te weinig beveiligers. ‘Weliswaar kunnen we hetzelfde werk met minder mensen aan, maar door de groei van het aantal reizigers en strengere controle-eisen van de Europese Unie zitten we nu vrijwel op hetzelfde aantal werknemers als voorheen’, aldus de woordvoerder.

Schiphol is niet van plan om reizigers te vragen eerder naar de luchthaven te komen. ‘We houden vast aan de richtlijn dat in 95 procent van de gevallen de controles binnen tien minuten worden gepasseerd’, vertelt de woordvoerder.

Geschreven door: Team Vlucht-Vertraagd.nl