Aankondiging staking Spaanse luchtverkeersleiders

dinsdag 2 juni 2015

Spaanse luchtverkeersleiders zullen later deze maand gaan staken. Het werk zal op 8, 10, 12 en 14 juni steeds twee uur neergelegd worden, ’s ochtends en ’s middags.

De vakbond van de luchtverkeersleiders heeft opgeroepen tot de staking omdat zij het oneens zijn met de sancties die luchthavenbedrijf AENA aan 61 luchtverkeersleiders oplegden voor een wilde staking die in 2010 plaatsvond. Tot nu toe heeft de AENA nog niet op de stakingsaankondiging gereageerd.

De staking van 2010 zorgde voor een ontregeling van het luchtverkeer naar Spanje. De staking vond plaats omdat de luchtverkeersleiders met AENA een conflict hadden over de lonen en de arbeidsvoorwaarden.

Er is nog niet duidelijk of de staking ook geldt voor de luchthavens van de Canarische Eilanden, maar hoogstwaarschijnlijk zal dit wel het geval zijn. Reizigers die op 8, 10, 12 of 14 juni naar of over Spanje vliegen of vliegen op een andere route met een Spaanse luchtvaartmaatschappij wordt aangeraden de actuele reisinformatie nauwlettend te volgen.