Staking Franse luchtverkeersleiders

dinsdag 7 april 2015

Aanstaande woensdag (8 april 2015) treft een staking van luchtverkeersleiders een groot deel van het vliegverkeer van en naar Frankrijk. De toezichthouder heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd 40 procent van de geplande vluchten te schrappen.

De Franse vakbond voor luchtverkeersleiders (SNCTA) riep zijn leden afgelopen vrijdag op om te gaan staken. De eerste staking staat gepland voor 8 en 9 april. Vervolgens moet de tweede staking plaatsvinden van 16 tot en met 18 april en de laatste staking vindt plaats van 29 april tot en met 2 mei.

KLM verwacht weinig tot geen last te hebben van de staking. Wanneer er al sprake is van enige hinder, blijft dat beperkt tot minimale vertragingen. Een woordvoerder geeft aan dat er geen vluchten geannuleerd hoeven te worden.

Daarentegen wordt de zustermaatschappij Air France wel flink getroffen door de staking. Zij geven aan maar zes op de tien vluchten binnen Europa met zekerheid te kunnen uitvoeren.

Update 13 maart 2015: Inmiddels zien de Franse luchtverkeersleiders af van de eerder aangekondigde staking voor deze week. Dit maakte de Franse vakbond voor luchtverkeersleiders bekend.

De luchtverkeersleiders zouden donderdag 16 april tot en met zaterdag 18 april staken. Verder staat er nog een staking gepland voor 29 april tot en met 2 mei, deze gaat vooralsnog wel door.

De Franse luchtverkeersleiders willen met hun acties betere werkomstandigheden afdwingen.

Recht op vergoeding bij staking

Bij een staking heb je doorgaans geen recht op vergoeding, maar bij uitzondering komt het wel eens voor dat de luchtvaarmaatschappij een compensatie uitkeert.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl