Minder vliegrampen maar meer doden in 2014

dinsdag 10 maart 2015

Volgens brancheorganisatie IATA was 2014 het veiligste vliegjaar ooit, met één ongeluk op 4,4 miljoen vluchten. Dit ondanks dat dit jaar vooral herinnerd zal worden als het jaar waarin Malaysia Airlines in een halfjaar tijd twee toestellen verloor.

In de cijfers die IATA maandag publiceerde is het ongeluk van MH17 overigens niet meegeteld. Op 17 juli 2014 werd het toestel vrijwel zeker uit de lucht geschoten door een raket boven Oost-Oekraïne. Er was daarmee geen sprake van een ongeluk.

Evenmin werden de vier vliegtuigen die verloren gingen door de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001 opgenomen in de veiligheidsstatistieken voor dat jaar, waardoor de cijfers afwijken van het werkelijke aantal doden in 2001.

Wereldwijd telde IATA twaalf ongelukken waarbij in totaal 614 passagiers om het leven zijn gekomen. De luchtvaartorganisatie vergelijkt dat met een gemiddelde van negentien crashes met in totaal 517 slachtoffers over de jaren 2009-2013.

‘Elk ongeluk is er één te veel’

IATA-baas Tony Tyler benadrukte dat zelfs als de tragedie met vlucht MH17 wél wordt meegeteld, het aantal ongevallen nog steeds is gedaald. ‘Elk ongeluk is er één te veel’, zegt Tyler. ‘Maar hoewel vliegveiligheid veel in het nieuws was in 2014, blijkt uit de cijfers dat vliegen steeds veiliger wordt.’

De verdwijning van vlucht MH370 met Malaysia Airlines is wel als ongeval meegeteld in de cijfers ondanks dat het nog niet duidelijk is wat er met dat toestel is gebeurd. Het vliegtuig verdween een jaar geleden en is nog steeds spoorloos; waarschijnlijk is het in de Indische Oceaan gestort met 239 inzittenden aan boord.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl