Gopro camera

Selfies van piloot mogelijk oorzaak dodelijke vliegtuigcrash

woensdag 4 februari 2015

Op 31 mei 2014 verongelukte een vliegtuig in Colorado. Hierbij kwamen de piloot en één passagier om het leven. Uit onderzoek is nu gebleken dat het nemen van selfies met een smartphone hoogstwaarschijnlijk de oorzaak is geweest van het dodelijke ongeluk.

Het maken van selfies van piloot Amritpal Singh moet de oorzaak geweest zijn van de crash. Dat concludeert de National Transportation Safety Board (NTSB) in een rapport over het ongeluk. Na een uitgebreid onderzoek bleek dat er niks mis was met het toestel. Verder was er geen sprake van bijzondere omstandigheden, zoals slechte weersomstandigheden.

Gopro-camera

“De afleiding van het gebruik van een telefoon heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het ongeluk”, aldus de NTSB in een verklaring tegenover Amerikaanse media. De piloot had tijdens meerdere vluchten zijn Gopro-camera boven zijn controlepaneel geplaatst. Op deze manier was de camera gericht op de piloot en de passagiers. De NTSB heeft opnames bekeken van diverse vluchten, waaronder die voorafgaand aan de fatale vlucht.

Hoewel er geen beelden zijn opgenomen van het daadwerkelijke moment van het ongeluk werden er door de piloot en de passagiers wel verschillende selfies gemaakt op andere momenten. Daarnaast is op verschillende video’s te zien dat de piloot op lage hoogte aan het sms’en was.

De NTSB geeft aan dat het gebruik van de smartphone tijdens de fatale vlucht de piloot waarschijnlijk zodanig heeft afgeleid dat hij de controle over het vliegtuig is verloren. Mogelijk heeft de flits van een camera hier ook aan bijgedragen.

gopro-camera

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl