Macadamianootjes

Vliegtuig terug naar gate wegens 'nootgeval'

maandag 19 januari 2015

Een vlucht van New York naar Seoul is vertraagd geraakt wegens een zakje macadamianoten. Mede hierdoor is de carrière van de vice-president van de vliegtuigmaatschappij om zeep geholpen.

De 40-jarige Cho Hyun-ah, vice-president en verantwoordelijk voor de service in het vliegtuig bij Korean Air, kreeg tijdens een vlucht de noten geserveerd terwijl ze daar niet om gevraagd had. Vervolgens zaten de nootjes ook nog in een zakje in plaats van een bakje en dit werd haar te veel. Huyn-ah eiste vervolgens dat de purser uit het vliegtuig werd gezet omdat hij met ‘leugens en excuses kwam’ toen ze hem om uitleg vroeg. Daarnaast bedreigde ze andere medewerkers. Het vliegtuig was de lucht dus nog niet in of moest al omkeren terug naar de gate. De purser verliet daar vervolgens het toestel. Hij heeft aangegeven geschokt te zijn door het agressieve gedrag van de vice-president, maar omdat Huyn-ah de dochter is van de directeur van de maatschappij durfde hij niet tegen haar in te gaan.

In Zuid-Korea ontstond daarna grote verontwaardiging over de reactie van de vliegtuigmaatschappij; haar gedrag werd fel bekritiseerd. Zuid-Koreanen zouden genoeg hebben van de traditie om familieleden in grote en machtige bedrijven te bevoordelen door hun in hoge functies te plaatsen. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de vrouw is opgestapt als vice-president. Mogelijk zal Huyn-ah nu zelfs worden gearresteerd om te voorkomen dat ze het land zal ontvluchten. De aanklacht is het verstoren van een vlucht en het wijzigen van een vluchtroute, wat verboden is. Een andere medewerker van Korean Air werd ook al gearresteerd omdat deze persoon medewerkers van de maatschappij onder druk zou zetten het incident onder het tapijt te vegen.

Korean Air heeft haar excuses aangeboden aan de passagiers van de betreffende vlucht. In het persbericht wordt uitgelegd dat ‘vanwege uitzonderlijk gedrag van een passagier en het weigeren van cabinepersoneel, tot een terugkeer naar de gate is besloten. Dit ondanks er geen echte noodsituatie was’. De vliegtuigmaatschappij geeft aan het te betreuren dat de vlucht door het voorval een vertraging heeft opgelopen.

macadamianootjes

Geschreven door: Team Vlucht-Vertraagd.nl