Verbod op misleidende lokkertjes bij boeken reizen

dinsdag 6 januari 2015

Eindelijk krijgen reizigers transparantie over het boeken van reizen en de mogelijkheid om eerlijk prijzen van vluchten te vergelijken. Door de hoge rechter zijn misleidende reisprijzen vanaf nu verboden, zo meldt de Telegraaf.

De zogenoemde ‘lokkertjes’, waardoor consumenten onder valse voorwaarden tot aankopen worden verleid, mogen niet meer. Alle onvermijdbare kosten moeten nu namelijk verplicht in de ‘vanaf-prijs’ worden opgenomen. Onder onvermijdbare kosten vallen onder andere service- en boekingskosten, toeristenbelasting en verplichte schoonmaakkosten.

Ook moeten de variabele meerkosten vanaf het begin van het online-boekingsproces duidelijk worden vermeld aan de consument. Daarnaast moeten de laagste ‘vanaf-prijzen’ ook daadwerkelijk beschikbaar zijn.

Het gerechtshof in Den Haag bepaalde dit in hoger beroep. De zaak werd aangespannen door internetaanbieder Hotels.nl in Groningen tegen de concurrenten Hotel Booker in Haarlem en Hotelkamerveiling in Rhenen.

Eerdere boetes in 2014

Reisorganisators werden eerder al op de vingers getikt omdat zij consumenten op het verkeerde been zetten. Zo werd in oktober 2014 KLM beboet om misleidende prijzen. Eerder dat jaar deelde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) hoge boetes uit aan bedrijven die onduidelijke prijzen vermeldden. Zo kreeg ook Ryanair in maart al een hoge boete opgelegd vanwege het overtreden van deze regels.

Geschreven door: Team Vlucht-vertraagd.nl